Partidul Socialist ungar MSZP, principala forta de opozitie, a anuntat ca nu va participa la sedinta Parlamentului de luni, pentru a protesta fata de cea de-a patra modificare a noii Constitutii.

"MSZP va boicota sedinta de luni a Parlamentului, pentru a protesta impotriva celei de-a patra modificari a legii fundamentale", a declarat presedintele partidului, Attila Mesterhazy.

"Chiar si aparenta constitutionalitatii este anulata, daca majoritatea adopta modificarile planificate", a precizat Mesterhazy.

Deputatii socialisti au lasat pe pupitrul lor din Parlament o foaie alba pe care este imprimat un mare semn de exclamare.

Prim modificarile aduse noii Constitutii, guvernul doreste sa "se razbune pe judecatorii Curtii Constitutionale, pe studenti si pe opozitie totodata, asadar pe toti cei care nu s-au comportat cum a vrut guvernul", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

MSZP, care numara 47 de deputati in parlament, a decis sa boicoteze sesiunea de luni, deoarece partidul nu are alte mijloace de a-si exprima nemultumirea, a explicat el. Partidul conservator Fidesz are majoritate de doua treimi in Parlament.

Sambata, mii de ungari au protestat, la apelul organizatiilor non-guvernamentale, impotriva noilor modificari aduse Constitutiei ungare, pe care o considera opusa libertatilor individuale. Amendamentul limiteaza mai ales puterile Curtii Constitutionale.

Vineri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a telefonat premierului Viktor Orban, pentru a-i exprima ingrijorarile legate de modificarile care sunt in opozitie cu principiile statului de drept.

"Aceste modificari cer un studiu politic aprofundat si mai multa reflectare, deoarece pun in pericol independenta institutiilor si sistemul de control si echilibru, care caracterizeaza un guvern democratic", a explicat Victoria Nuland, purtator de cuvant al diplomatiei americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.