Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov s-a declarat convins ca presedintele sirian Bashar al-Assad nu va parasi puterea, repetand ca Moscova nu are "absolut deloc" intentia sa ii ceara acest lucru.

"Nu noi suntem cei care sa decida cine sa conduca Siria. Sirienii sunt cei care trebuie sa decida", a declarat ministrul rus de Externe, reiterand pozitia rusa obisnuita in privinta conflictului sirian, soldat cu peste 70.000 de morti in aproape doi ani, potrivit ONU.

Intrebat daca exista vreo sansa ca Rusia sa exercite presiuni asupra lui Bashar al-Assad pentru ca acesta sa paraseasca puterea, ministrul a raspuns "absolut deloc. Stiti ca ne ghidam dupa principiul de a nu interveni in schimbari de regim. Ne opunem amestecurilor in conflicte interne".

De altfel, "el (al-Assad) nu va pleca, stim acest lucru in mod cert. Toti cei care se afla in contact cu el stiu ca nu blufeaza", a adaugat Lavrov, scrie MEDIAFAX.

Seful diplomatiei ruse urmeaza sa efectueze saptamana viitoare o vizita la Londra, unde se va intalni cu omologul sau William Hague. Marea Britanie, la fel ca alte tari occidentale, reclama plecarea de la putere a presedintelui sirian.

"Ne opunem oricarei conditii preliminare in vederea incetarii violentei si inceperii dialogului, pentru ca noi credem ca prioritatea numarul unu este salvarea de vieti", a adaugat el.

Rusia, care continua sa livreze armament Damascului, a blocat pana in prezent, impreuna cu China, toate proiectele de rezolutie ale Consiliului de Securitate al ONU ce condamnau regimul al-Assad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.