Traficul feroviar portughez a fost grav perturbat miercuri din cauza unei greve a salariatilor Cailor Ferate portugheze (CP), a caror mobilizare se inscrie intr-o miscare de protest in sectorul transporturilor ce se desfasoara la nivelul intregii tari in aceasta saptamana.

Participarea muncitorilor la greva este "aproape totala", a declarat pentru agentia Lusa Jose Manuel Oliveira, coordonatorul Federatiei sindicalor din transporturi si comunicatii (FECTRANS), prezentand un prim bilant al mobilizarii.

Majoritatea caselor de bilete sunt inchise si "doar sase trenuri circula in cadrul serviciului minim" pentru calatori, a continuat el.

In schimb, traficul trenurilor de marfa este "complet paralizat" incepand de la miezul noptii, a precizat Oliveira.

Miscarea de protest a cailor ferate portugheze reprezinta punctul culminant al unei serii de greve initiate luni de FECTRANS in ansamblul sectorului transporturilor ce se va incheia sambata.

"Este o saptamana de aparare a negocierilor colective, pentru cresterea salariilor si respectarea acordurilor de intreprindere (...), impotriva reducerii platii orelor suplimentare si impotriva atingerii aduse drepturilor" angajatilor, a declarat organizatia sindicala intr-un comunicat.

Actiuni de protest au loc, de la inceputul saptamanii, pe intreg teritoriul Portugaliei. Luni, salariatii TAP au trimis ministrului Transporturilor Alvaro Santos Pereira un bilet de avion doar dus cu destinatia Canada, o tara in care acesta a fost profesor, in semn de protest fata de concedierea unor manipulanti calificati, scrie MEDIAFAX.

In nordul tarii, circulatia in orasul Porto a fost puternic afectata marti, din cauza intreruperii activitatii in sectorul transportului in comun intre orele locale 8.00 (10.00, ora Romaniei) si 16.00 (18.00, ora Romaniei).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.