Activisti in domeniul drepturilor omului din Europa de Est, adolescenta pakistaneza Malala, considerata un simbol al rezistentei fata de talibani, si Bill Clinton se afla printre cei 259 de candidati - un nou record - la Premiul Nobel pentru pace.

Desi lista candidatilor este pastrata secreta timp de cel putin 50 de ani, cei care avanseaza propunerile pot face public numele celor pe care ii propun, scrie MEDIAFAX.

Grav ranita, in octombrie, la nivelul capului, de un glont tras de un taliban ce vrea sa o pedepseasca pentru angajamentul ei in favoarea educarii fetelor, Malala Yousafzai, in varsta de 15 ani, se bucura de sustinerea anumitor experti.

"Este un candidat care reprezinta in acelasi timp mai multe cauze, si anume drepturile fetelor si femeilor, educatia, tineretul, lupta impotriva terorismului", subliniaza directorul Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo (PRIO) Kristian Berg Harpviken, un observator atent al premiilor Nobel.

"Linna Ben Mhenni (o bloggerita tunisiana citata intre candidatii la Nobel in 2011, la varsta de 27 de ani.) aproape ca a cedat nervos atunci cand a fost selectionata. Ulterior ea va deveni, poate, o tinta si mai privilegiata pentru fanaticii islamisti", a declart el pentru AFP.

Premiul va fi atribuit la inceputul lui octombrie si va fi inmanat pe 10 decembrie, data comemorarii mortii fondatorului sau, omul de afaceri si filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896).

Intre cei 259 de candidati figureaza 50 de organizatii, potrivit Institutului Nobel. Precedentul record s-a inregistrat in 2011, cu 241 de nume. Femei ca Liudmila Alekseeva, Svetlana Ganuskina si Lilia Sibanova ar putea deveni, in aceste conditii, candidate solide, dar si ONG-ul Memorial sau activistul belarus Ales Beliatki, in prezent in inchisoare.

Sefii de stat columbian Juan Manuel Santos si birman Thein Sein se afla intre candidatii cunoscuti. Alte nume avansate sunt al fostului presedinte american Bill Clinton, al unei copte cunoscute la Cairo ca "Maica Teresa" - Maggie Gobran sau al medicului Denis Mukwege, care ofera un ajutor femeilor victime ale unor violuri in Republica Democratica Congo.

Citeste si:
Prognoza meteo pentru sfârșitul lunii octombrie în mai multe...
ANM: Prognoza meteo până la...

Potrivit postului de televiziune NRK, fostul militar american Bradley Manning, presupusul informator al site-ului WikiLeaks, turca de etnie kurda Leyla Zana si alianta Gavi pentru vaccinarea celor saraci se afla, de asemenea, in cursa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.