Executivul spaniol va ataca la Curtea Constitutionala declaratia adoptata in luna ianuarie de legislativul local catalan, care stipuleaza dreptul Cataloniei de a decide cu privire la autodeterminare, dupa cum a anuntat vineri vicepremierul spaniol, Soraya Sánz de Santamaría.

'Guvernul respecta Constitutia, si de aceea am decis sa contestam declaratia', a precizat ea, la finalul sedintei de guvern la care s-a discutat aceasta tema, scrie capital.ro.

Anterior, tot vineri, seful executivului local catalan, Artur Mas, acuza guvernul de la Madrid ca se va face vinovat de 'ruperea oricarei cai de dialog' daca decide sa depuna recursul de neconstitutionalitate. El sublinia faptul ca declaratia in chestiune nu este o lege, iar o contestatie la Curtea Constitutionala 'ar fi complet nelalocul ei'.

Convergenta si Uniune (CiU) si Stanga Republicana Catalana (ERC) au trimis grupurilor parlamentare care sustin consultarea pentru autodeterminare (Partidul Socialistilor, Initiativa si Candidatura Unitatii Populare), propunerea de declarare a suveranitatii. Acest text este considerat un prim pas major pe calea organizarii referendumului pentru autodeterminare, planuit pentru 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.