Senatorul american Lindsey Graham a afirmat ca atacurile cu avioane fara pilot ale CIA in Pakistan si in alte zone ale lumii au provocat moartea a 4.700 de persoane.

Purtatorul de cuvant al lui Lindsey Graham a declarat pentru AFP ca nu face decat sa citeze un numar calculat de o organizatie neguvernamentala si citat frecvent in presa americana si ca nu divulga nicio cifra oficiala.

Bilantul a sute de atacuri cu avioane fara pilot impotriva presupusilor membri Al-Qaida in Pakistan, Yemen si Somalia este un secret de stat bine pazit, administratia americana refuzand sa discute public despre detaliile acestui program.

Dar senatorul republican Lindsey Graham, aparator al acestui tip de actiuni militare, a oferit public o cifra marti, in cadrul unei reuniuni publice in statul sau, scrie MEDIAFAX.

"Am ucis 4.700", a declarat el, potrivit site-ului local Easley Patch, in South Carolina (sud-est).

"Uneori lovim persoane nevinovate, ceea ce detest, dar suntem in razboi si am ucis mai multi oficiali de rang inalt ai Al-Qaida", a adaugat el. Specialist in avioane fara pilot, cercetatorul Micah Zenko de la Council on Foreign Relations, a declarat pentru AFP ca aceasta este "prima data cand un oficial american ofera un numar total".

Mai multe organizatii neguvernamentale independente incearca de mai multi ani sa contabilizeze, pe baza articolelor de presa si a altor surse, numarul membrilor Al-Qaida si al civililor ucisi in atacurile americane.

New America Foundation, din Washington, estimeaza la 350 numarul raidurilor efectuate de avioanele fara pilot incepand din 2004 in Pakistan, majoritatea sub mandatul lui Barack Obama, care le-a intensificat. Bilantul s-ar situat, potrivit acestui centru de reflectie, intre 1.963 si 3.293 de morti, dintre care 261-305 civili. O organizatie britanica, Bureau of Investigative Journalism, estimeaza numarul persoanelor ucise intre 3.072 si 4.756, dintre care 556-1.128 de civili, in Pakistan, Yemen si Somalia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.