Victimele abuzurilor sexuale comise de preoti au putine sperante de la viitorul Papa, in timp ce controversa privind un cardinal american acuzat ca a acoperit actiunile a zeci de pedofili ia amploare.

Asociatia americana Catholics United a lansat o petitie pentru a-l impiedica pe fostul arhiepiscop de Los Angeles (1985-2011) Roger Mahony, in varsta de 76 de ani, sa participe la Conclav. In urma cu o luna, cardinalul a fost eliberat din toate functiile "administrative si politice" pentru ca a acoperit preoti care au comis abuzuri sexuale asupra copiilor in dioceza sa, in anii '80.

In opinia asociatiilor victimelor, comportamentul sau este exemplul a ceea ce Benedict al XVI-lea nu a reusit sa remedieze in cadrul Bisericii.

"El ar trebui sa dea dovada de bun simt si sa ramana departe de Roma", a apreciat marti Roberto Mirabile, directorul grupului italian de lupta impotriva abuzurilor sexuale "La Caramella Buona", a carui actiune a ajutat la condamnarea preotului unei mici parohii din apropiere de Roma anul trecut, scrie MEDIAFAX.

Sustinatorii lui Benedict al XVI-lea regreta ca el este diabolizat in scandalul de pedofilie. In opinia lor, el a fost primul Papa care a infruntat real problema, intalnindu-se cu victimele, incercand sa enunte reguli pentru ca aceste abuzuri sa nu se mai produca.

"In privinta abuzurilor sexuale, Biserica si-a schimbat atitudinera in timpul pontificatului sau", asigura Marco Scarpati, director pentru Ecpat Italia, o organizatie internationala impotriva prostitutiei infantile si pedopornografiei.

"Vaticanul a primit plangeri din partea victimelor, a deschis anchete si a fost prompt in a pedepsi preotii recunoscuti vinovati de abuzuri", a apreciat el.

O alta initiativa a Vaticanului a fost o conferinta fara precedent anul trecut la Universitatea Gregoriana din Roma care a reunit victimele, episcopi din lumea intreaga si psihologi.

Citeste si:
Vaticanul, implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina. Papa...
Vaticanul, implicat într-o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.