Statul Mississippi a ratificat oficial abia luna aceasta, dupa 148 de ani, cel de al 13-lea Amendament al Constitutiei Statelor Unite, care aboleste sclavia, ratificat de majoritatea statelor americane in 1865, multumita filmului "Lincoln", relateaza CBS News.

Potrivit cotidianului Clarion-Ledger, citat de postul american, situatia din Mississippi a fost scoasa la iveala dupa ce un locuitor din acest stat, Ranjan Batra, a vazut filmul lui Steven Spielberg, in noiembrie, transmite MEDIAFAX.

Dupa ce a vazut filmul, care prezinta lupta politica purtata in vederea adoptarii celui de al 13-lea Amendament, Barta a efectuat o cercetare in urma careia a aflat ca amendamentul a fost ratificat de trei sferturi dintre statele americane care l-au sustinut, in decembrie 1865. Toate celelalte state au ratificat, pana la urma, amendamentul, cu exceptia statului Mississippi. Acesta a votat pentru ratificarea amendamentului in 1995, dar ratificarea nu a fost dusa pana la capat, prin notificarea Arhivelor Satetelor Unite.

Barta a discutat cu alt locuitor din Mississippi, Ken Sullivan, care l-a contactat pe secretarul de Stat Delbert Hosemann in acest sens. Hosemann a trimis o copie a rezolutiei din 1995 Biroului Registrului Federal la 30 ianuarie, iar la 7 februarie Registrul a oficializat ratificarea.

Potrivit Clarion-Ledger, nu este clar motivul pentru care statul nu a trimis Arhivelor rezolutia din 1995 anterior.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.