Angajatii Iberia, cea mai mare companie de transport aerian din Spania, au declansat luni o greva de 5 zile pentru a protesta fata de cele aproape 4.000 de concedieri si fata de reducerile de salarii anuntate de operator.

Personalul de zbor si angajatii responsabili de serviciile la sol au planificat trei greve de cate 5 zile pentru lunile februarie si martie, acesta fiind primul dintr-o serie de proteste fata de concedierile si taierile de salarii anuntate de companie.

Iberia a anulat 415 dintre cele aproximativ 1.000 de zboruri din aceasta saptamana, iar alte companii mai mici care depind de serviciile angajatilor Iberia in aeroporturi au anulat alte circa 800 de zboruri, potrivit agentiilor internationale de presa.

In total, se estimeaza ca deficitul de servicii cauzat de greva pe aeroporturile spaniole va afecta negativ peste 1.000 de zboruri.

Iberia a anuntat aproape 4.000 de concedieri dupa ce a inregistrat pierderi de 262 milioane euro in primele noua luni ale anului trecut.

Iberia a aratat ca 60.000 de pasageri vor primi bilete pentru zboruri alternative pe rutele pe care au rezervare pentru aceasta saptamana, iar alti 10.000 de clienti vor primi banii inapoi.

Greva afecteaza in principal zborurile pe rute interne, cursele pe distante mari fiind operationale in proportie de 90%, a precizat Iberia. Peste jumatate dintre cursele regionale au fost anulate, scrie MEDIAFAX.

Analistii estimeaza ca cele 15 zile de greve planificate pentru februarie si martie de angajatii Iberia ar putea cauza pierderi de pana la 100 milioane euro.

Iberia a fuzionat in 2011 cu British Airways, formand grupul International Airlines Group, iar noul management incearca sa scada costurile pentru a aduce compania spaniola pe profit. Iberia este afectata de conditiile economice dificile din Spania, aflata intr-o recesiune prelungita, dar si de competitia dura din partea operatorilor low-cost.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.