Zeci de mii de manifestanti, un numar record potrivit organizatorilor, s-au reunit duminica la Washington pentru a-i cere lui Barack Obama sa isi respecte angajamentele si sa prezinte masuri in privinta modificarilor climatice.

"Este, de departe, cea mai mare reuniune pe tema modificarilor climatice din istoria americana", a declarat ecologistul Bill McKibben, adresandu-se manifestantilor, inclusiv numerosi tineri, reuniti, in frig, pe dealul Washington Monument, in fata Casei Albe.

"Presedinte Obama, tot binele pe care l-ati facut va fi maturat de inundatii, incendii, furtuni, daca nu reusiti sa actionati acum", a subliniat Van Jones, un fost consilier al lui Obama in domeniul crearii de locuri de munca "verzi".

In contextul in care presedintele american a acordat un spatiu important modificarilor climatice in discursul sau de investire, o promisiune reiterata marti in discursul asupra Starii Natiunii, manifestantii intentionau sa ii amintesca faptul ca "mostenirea sa, ca al 44-lea presedinte al Statelor Unite, are la baza actiunea sa in domeniul schimbarilor climatice".

"Este foarte important, deoarece intreaga lume ne priveste", a declarat actrita canadiana Evangeline Lilly. "Este vorba despre a-i spune presedintelui ca discursul nu a ajuns la urechile unui surd", a adaugat ea.

Intre cei aproximativ 30.000 de manifestanti veniti din 28 de state americane, potrivit Sierra Club, unul dintre organizatori, Mimi Brody, originara din regiunea Washington, apreciaza ca "a venit vremea ca tara sa se trezeasca". "Statele Unite se misca prea incet de prea mult timp", a subliniat ea.

"A ne ocupa de schimbarea climatica este obligatia noastra" sau "Faptele sunt mai puternice decat vorbele, care va fi mostenirea ta?", se putea citi pe unele dintre numeroasele banderole cu mesaje adresate lui Obama, care, la momentul mitingului, in acest weekend, se afla in Florida, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Unul dintre câinii familiei Obama a murit. Ce mesaj a transmis...
Unul dintre câinii familiei...

"Nu mai avem timp sa ne inselam"

Acest miting ilustreaza "o miscare puternica pentru mediu, (care) nu este periferica, (ci) este curentul dominant", si-a exprimat satisfactia Jeff Brown, venit din Massachussetts, care a gestionat organizarea convoaielor.

Tanarul actor de televiziune Nolan Gould, in varsta de 14 ani, s-a declarat, de asemenea, "plin de speranta". "Lucrurile se vor schimba pentru copii", a declarat adolescentul pentru AFP. "Vom incepe sa ne dam seama ca este necesar sa adoptam masuri pentru salvarea acestei lumi, pentru ca este tot ceea ce avem si nu este drept sa o irosim", a adaugat el.

"Nu mai avem timp sa ne inselam", a apreciat Jill Stein, o candidata din partea unui partid ecologist la alegerile prezidentiale din 2012, in contextul in care tara s-a confruntat anul trecut cu valuri de caldura de un nivel-record, secete istorice si cu uraganul Sandy, care a devstat mai multe regiuni din nord-estul Statelor Unite.

Citeste si:
Proteste violente în Grecia, după accidentul feroviar devastator
Proteste violente în Grecia,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.