Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost plasata pe primul loc in topul celor mai puternice femei ale tuturor timpurilor, realizat de Radio 4's Woman's Hour.

Alaturi de suverana Marii Britanii, pe primele pozitii ale clasamentului se mai afla Ana Botin, directoarea bancii Santander UK - una dintre cele mai puternice banci din lume -, judecatoarea de la Curtea Suprema britanica baroneasa Brenda Hale, Theresa May, sefa Minsiterului de Interne si femeia de afaceri Elisabeth Murdoch, cea de-a doua fiica a mogului media Rupert Murdoch.

Topul a fost realizat sub supravegherea unei comisii din care au facut parte jurnalistul Eve Pollard, conservatorul Priti Patel, laburistul Oona King si scriitorul de romane politiste Val McDermid, scrie MEDIAFAX.

Eve Pollard, fost editor al publicatiilor Sunday Mirror si Sunday Express, care a condus realizarea topului, a explicat pentru prezentatoarea Sarah Montague cum a fost intocmita respectiva lista: "Am considerat ca trebuie sa avem in vedere acelasi gen de putere care este luat in consideratie cand este vorba despre barbati puternici; vorbim despre putere la nivel inalt".

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron pe 6 februarie 1952, dupa ce tatal ei, regele George al VI-lea, a murit in somn. Incoronarea suveranei britanice a avut loc pe 2 iunie 1953, pe cand ea avea varsta de 27 de ani.

In prezent in varsta de 86 de ani, regina ocupa, pentru moment, locul al doilea in topul monarhilor care au petrecut cele mai lungi perioade pe tron. Strabunica ei, regina Victoria, ocupa primul loc in acest clasament, cu o domnie de 63 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.