Autoritatile chineze au in vedere o inasprire a regulilor concertistice si chiar sa interzica accesul in aceasta tara pentru artistii care nu detin diplome universitare.

Potrivit unor surse din industria muzicala, politia chineza l-a audiat pe cantaretul britanic la scurt timp dupa ce acesta a anuntat ca show-ul pe care l-a sustinut in noiembrie, la Beijing, a fost dedicat "spiritului si talentului lui Ai Weiwei". O sursa spune ca politistii chinezi au vrut ca managerul lui Elton John sa semneze o declaratie publica in care acesta sa afirme ca acea dedicatie a fost inspirata exclusiv de admiratia pe care cantaretul britanic o are pentru arta lui Ai Weiwei.

Ai Weiwei si Elton John au avut o scurta intalnire cu putin timp inainte de concertul de la Beijing. Dupa acea intalnire, artistul chinez a postat pe Twitter un mesaj apreciativ la adresa lui Elton John: "Imi place enorm de mult de el".

Dupa acel incident, autoritatile chineze i-au permis totusi lui Elton John sa isi continue seria de concerte din China, cu un nou spectacol pe care starul britanic l-a sustinut in provincia Guangzhou la inceputul lunii decembrie. Insa editia in limba engleza a cotidianului Global Times l-a atacat pe artistul britanic, spunand ca acesta a dat dovada de "lipsa de respect" atunci cand a adaugat "un continut politic concertului sau". "Daca ar fi stiut ca acel concert era dedicat lui Ai Weiwei, multi spectatori din public nu ar mai fi venit la concert", afirma aceeasi publicatie.

"Actiunile lui Elton John le vor face pe agentiile organizatoare de concerte sa ezite pe viitor atunci cand vor mai dori sa invite artisti straini. El a cauzat o serie de dificultati in domeniul schimburilor culturale dintre China si celelalte tari", se afirma intr-un editorial aparut in aceeasi publicatie, scrie MEDIAFAX.

Declaratiile starului britanic l-ar fi determinat pe ministurl Culturii, Cai Wu, sa ceara ca doar artistilor care detin diplome universitare sa li se permita in viitor sa sustina concerte in China, afirma alte doua surse.

O purtatoare de cuvant a ministerului spune insa ca nu exista reguli noi in acest domeniu.

O alta sursa spune ca, de la inceputul acestui an, interpretilor de muzica clasica li se cere sa prezinte dovada ca poseda o diploma universitara si alte calificari, atunci cand aplica pentru a obtine permisiunea de a concerta in China. "Nu e niciun dubiu ca lucrurile au devenit mult mai grele", afirma o sursa, adaugand ca mai multe astfel de cereri au fost deja respinse.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

"Ei privesc cu atentie inregistrarile video, asigurandu-se ca persoanele de pe scena sunt aceleasi persoane din formulare de solicitare a vizei. Nu este vorba de o schimbare a regulamentului concertistic, cat mai degraba de o inasprire a procedurilor existente", a explicat aceeasi sursa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.