Studii secrete efectuate de Departamentul Apararii din SUA pun sub semnul intrebarii capacitatea sistemului de aparare antiracheta, care ar urma sa fie amplasat in Europa, de a proteja SUA de rachetele iraniene, sustin anchetatori ai Congresului.

Oficialitati din armata cred ca problemele pot fi totusi depasite si continua sa avanseze cu aceste planuri, dar solutiile propuse s-ar putea dovedi dificile, relateaza MEDIAFAX. O posibilitate a fost deja exclusa ca fiind nefezabila din punct de vedere tehnic.

O alta, care presupune reamplasarea interceptorilor de rachete din Polonia si posibil Romania pe nave din Marea Nordului, ar putea fi exploziva din punct de vedere diplomatic.

Studiile secrete vin sa sublinieze problemele serioase legate de acest plan, care a fost criticat pe mai multe fronturi. Republicanii sustin ca planul a fost intocmit in graba in incercarea de a calma Rusia, care s-a opus unui sistem initial si care continua sa se opuna, deoarece considera ca scutul este menit sa contracareze propriile rachete.

Intr-un moment in care armata se confrunta cu taieri bugetare de proportii, studiile ar putea determina Congresul sa se mai gandeasca daca este cazul sa cheltuiasca miliarde de dolari pentru un sistem care ar putea sa nu isi indeplineasca scopurile initiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.