Ungaria vrea o rezolvare prin dialog a situatiei care a evoluat dupa ce Romania a interzis folosirea steagului secuiesc pe cladirile publice, a declarat secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth.

Nemeth a declarat joi seara pentru postul public de televiziune m1 ca a le permite minoritatilor sa isi foloseasca simbolurile fara restrictii este una dintre valorile de baza ale Europei, relateaza MTI.

Ungaria nu vrea ca problema sa fie ridicata la nivel european, a declarat Nemeth. "Situatia a evoluat in Tinutul Secuiesc si este important sa ramana acolo ... Ungaria nu vrea sa o aduca in arena internationala", a explicat el.

El a afirmat ca este in interesul Ungariei sa rezolve situatia prin dialog cu Romania, mai degraba decat ca tensiunile sa escaladeze. "Lucram pentru reducerea acestei tensiuni", a adaugat el, scrie MEDIAFAX.

Miercuri, ministrul roman de Externe Titus Corlatean a amenintat cu expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucuresti Oszkar Fuzes dupa ce diplomatul si-a exprimat sprijinul fata de autonomia Tinutul Secuiesc, exprimand si ideea ca ar sustine modificarea articolului 1 din Constitutia Romaniei. Ministrul roman de Externe a protestat si fata de afirmatiile lui Nemeth, care i-a cerut Guvernului roman sa renunte la interdictia privind steagul secuiesc si sa inceteze "agresiunea simbolica" impotriva minoritatii maghiare.

Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a discutat joi la telefon cu omologul sau roman, si a declarat ulterior ca Ungaria si Romania vor continua cooperarea "tinand cont de sensibilitatile celor doua tari, de dreptul natural al comunitatilor etnice, principiile europene si standardele privind minoritatile etnice".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.