Oamenii de stiinta au analizat 9.652 de persoane cu varsta medie de 55 de ani. 19% dintre acestea erau obeze, conform indicelui de masa corporala (IMC).

Potrivit evaluarii realizate cu ajutorul tehnicii de imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), utilizata pentru determinarea volumului creierului, un procent dintre persoanele cu valori ridicate ale IMC, cele care aveau talia mai mare, prezentau un volum redus de substanta cenusie in creier in comparatie cu subiectii mai supli.

Cel mai mic volum de substanta cenusie in creier, observat la 1.291 de participanti, a fost de 786 centimetri cubi. Aproximativ 3.000 de persoane care aveau o greutate corporala sanatoasa prezentau un volum de substanta cenusie in creier de 798 de centimetri cubi.

Substanta cenusie din creier este compusa in special din corpi celulari ai celulelor nervoase, in timp ce ''materia alba'' este alcatuita din fibre nervoase de legatura, scrie Agerpres.

Studiul, publicat in jurnalul Neurology, nu a identificat diferente semnificative in ceea ce priveste volumul de substanta alba din creier intre subiectii cu talie mai mare mare si cei supli.

''Cercetarile existente au asociat micsorarea creierului cu declinul memoriei si cu un risc mai mare de dementa, insa studiile pe tema influentei - protectoare sau, din contra, nocive - a grasimii corporale in exces asupra dimensiunii creierului au fost neconcludente'', a declarat unul dintre autorii lucrarii, dr. Mark Hamer de la Universitatea Loughborough.

''Cercetarea noastra a analizat un grup mare de oameni si a constatat ca obezitatea, in special in zona taliei, ar putea fi asociata cu scaderea in volum a creierului'', a adaugat specialistul.

Din analiza nu a reiesit clar daca obezitatea conduce la anomalii ale structurii creierului sau invers, a precizat el.

De asemenea, au fost identificate asocieri intre obezitate si micsorarea unor anumite regiuni ale creierului.

"Este posibil ca, intr-o zi, prin masurarea regulata a IMC si a raportului talie-sold sa poata fi evaluata sanatatea creierului", a adaugat dr. Hamer.
O limitare a studiului a fost aceea ca numai 5% dintre cei invitati sa participe au luat parte la acesta, au subliniat cercetatorii. Cei care au participat au fost in general mai sanatosi in comparatie cu cei care nu au facut-o. Prin urmare, rezultatele pot sa nu ofere o imagine reala la nivelul intregii populatii.