Un barbat al carui brat stang a fost amputat in urma cu noua ani si-a regasit simtul tactil gratie unei maini artificiale experimentale, atasata nervilor sai de la nivelul membrului amputat.

Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta premiera biomedicala deschide calea pentru realizarea in urmatorii ani a unor proteze care vor reda pacientilor functiile indeplinite de un membru amputat, dar si senzatiile oferite de acesta.

Cercetatorii elvetieni, germani si italieni au testat aceasta mana bionica la spitalul Gemelli din Roma, in Italia, pe un danez in varsta de 36 de ani, caruia medicii i-au amputat bratul stang, cu noua ani in urma, dupa ce acesta a fost ranit intr-o explozie produsa in timp ce organiza un foc de artificii in fata locuintei sale.

Rezultatele acestui studiu clinic au fost publicate, miercuri, in revista stiintifica americana Science Translational Medicine.

"Am avut senzatii pe care nu le-am mai avut de noua ani", a declarat pacientul, Dennis Aabo Sorensen, adaugand ca raspunsul senzorial al protezei este "cu adevarat incredibil".

In timpul testelor, pacientul a fost legat la ochi si a avut dopuri in urechi. Pacientul depindea doar de simtul tactil, au precizat cercetatorii. Medicii, coordonati de Silvestro Micera de la l'Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPF) din Elvetia, au pus la punct aceasta mana bionica cu care pacientul poate sa isi ajusteze forta pentru a prinde obiecte si pentru a identifica forma si textura lor, scrie MEDIAFAX.

Aceasta proteza este inzestrata cu senzori capabili sa reactioneze la tensiunea din tendoanele artificiale, transformand in impulsuri electrice informatiile emise atunci cand pacientul manevreaza un obiect. Aceste semnale, convertite intr-un echivalent al impulsurilor nervoase, sunt transmise celor patru electrozi grefati sub nervii periferici ai bratului.

"Este pentru prima data cand reusim sa restabilim o perceptie senzoriala in timp real cu o proteza", a subliniat Silvestro Micera.

Citeste si:
Mitsubishi prezinta in premiera mondiala noul "Compact SUV"
Mitsubishi prezinta in...

Interventia chirurgicala a fost realizata de o echipa de chirurgi si de neurologi in ianuarie 2013, la spitalul Gemelli din Roma, sub indrumarea medicului Paolo Maria Rossini, care a implantat electrozii in bratul stang al pacientului amputat.

Aproape trei saptamani de teste au fost necesare inainte ca proteza sa fie conectata la electrozi.

Dupa aceea, cercetatorii si pacientul au testat mana artificiala vreme de o saptamana. Electrozii au fost retrasi dupa o luna, conform legislatiei europene care reglementeaza testele clinice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.