Sala Palatului se pregătește să găzduiască o experiență științifică și educațională unică în România: show-ul "Horizons: A 21st Century Odyssey", din 3 Aprilie 2024, prezentat de celebrul profesor și fizician Brian Cox. Acest eveniment va marca nu doar o premieră în țara noastră, dar va fi și o întâlnire excepțională între lumea academică și publicul larg, printr-o călătorie captivantă prin cosmos.

"Horizons: A 21st Century Odyssey" promite să depășească granițele unui simplu eveniment științific, transformându-se într-o odisee vizuală și intelectuală. Peste 250.000 de oameni de pe trei continente au fost parte a acestei experiențe, iar acum este rândul Bucureștiului să fie fascinat de galaxii îndepărtate, lumi extraterestre, găuri negre supermasive și cele mai noi teorii despre originea Universului. Tehnologia de ultimă generație folosită va aduce în Sala Palatului imagini spectaculoase și cunoștințe profunde despre cosmos, într-un mod accesibil și captivant.

10 lucruri interesante despre Brian Cox

1. În copilărie, Cox a fost pasionat de avioane și autobuze, practicând, de asemenea, dansul și gimnastica, însă la vârsta de 12 ani, a fost profund inspirat de cartea "Cosmos" scrisă de Carl Sagan, care a jucat un rol cheie în dorința lui de a deveni fizician.

2. Contraintuitiv pentru somitatea care este astăzi, Brian Cox nu a fost un geniu al matematicii de mic. A luat un “D” pe scara de evaluare A-level și și-a dat seama că trebuie să practice mai mult pentru a performa.

3. A primit titluri de la Casa Regală pentru eforturile sale de a populariza știința. Titlul de OBE (Officer of the Order of the British Empire) pentru servicii aduse științei în 2010 și titlul de CBE (Commander of the Order of the British Empire) în 2020 pentru serviciile de popularizare a științei.

4. Când formația D:Ream a fost invitată să plece într-un turneu internațional, Cox a ales să rămână la studiile sale și să-și completeze doctoratul în fizica particulelor, o decizie care a marcat tranziția sa definitivă de la muzică la știință​.

Citeste si:
Tatăl lui Harry Potter vine în premieră la Comic Con. Actorul...
Tatăl lui Harry Potter vine...

5. A obținut un doctorat în fizica particulelor la Universitatea din Manchester, cu teza intitulată "Double Diffraction Dissociation at Large Momentum Transfer". În 2005, a fost numit profesor de fizica particulelor la Universitatea din Manchester, o poziție pe care o deține și în prezent. A fost și Fellow al Royal Society University între 2005 și 2013.​

6. A prezentat numeroase programe științifice pentru BBC, atât la televiziune, cât și la radio, inclusiv seriile populare "Wonders of the Solar System" și "Wonders of the Universe". În România, acestea pot fi urmărite pe Digi World și BBC Earth. Cărțile sale împreună cu Jeff Forshaw, dar și cele menite să acompanieze emisiunile TV și programele radio concepute pentru BBC s-au vândut în peste un milion de exemplare în toată lumea.

Citeste si:
Ce meserie ar fi avut Denis Hanganu, dacă nu era actor: „O spun...
Ce meserie ar fi avut Denis...

7. Turneele lui Brian Cox sunt frecvent incluse în Cartea Recordurilor, iar vânzarea a 230.873 de bilete pentru turneul său anterior, „Universal – Adventures in Space and Time”, i-a adus profesorului britanic pentru a treia oară un loc în această carte prestigioasă.

8. Pe lângă recordurile întrecute cu turneele sale de știință, profesor Cox are numeroase premii. A câștigat cel mai bun prezentator și cel mai bun program de știință/istorie naturală de către Royal Television Society pentru seria “Wonders of the Universe”. Pe 25 martie 2011, a câștigat de două ori la Broadcasting Press Guild Awards pentru „Cel mai bun interpret” într-un rol fără actorie, în timp ce “Wonders of the Solar System” a fost desemnat cel mai bun serial documentar din 2010. În 2010, a câștigat medalia și premiul Institutului de Fizică Kelvin pentru munca sa în comunicarea atracției și entuziasmului fizicii către publicul larg.

Citeste si:
Gogoașă din „Trăsniții”, diagnosticat cu cancer. Cum se simte...
Gogoașă din „Trăsniții”,...

9. Între anii 1980 și 1990 a fost claviaturist pentru trupa rock Dare, cu care a lansat 2 albume. Imediat după, s-a alăturat formației dance D:Ream. În 2015, Brian Cox a participat în calitate de claviaturist invitat într-o interpretare live a melodiei "Your Silent Face" a trupei New Order și a scris prefața biografiei oficiale a trupei Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD), "Pretending to See the Future", publicată în 2018.

10. Deși Brian Cox respinge eticheta de ateu și afirmă că nu are "o credință personală", în 2009 a contribuit la cartea de caritate "The Atheist's Guide to Christmas". El se identifică ca umanist și este un Susținător Distins al Humanists UK; în iunie 2019, Cox a explicat că nu poate fi sigur de inexistența lui Dumnezeu și că știința nu poate răspunde la toate întrebările.

Citeste si:
Creativity4Better 2023 anunță Star Speaker! Lior Raz, actor și...
Creativity4Better 2023 anunță...

"Horizons: A 21st Century Odyssey" prezentat de Brian Cox nu doar că va educa, dar va și inspira, deschizând ușa spre un univers de cunoaștere și fascinație pentru toți cei care vor fi prezenți la acest eveniment memorabil.

Biletele s-au pus deja în vânzare, fiind disponibile în format electronic pe www.iabilet.ro, și în format fizic în magazinele Flanco, Muzica, IQ BOX și pe terminalele Selfpay.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Noiembrie 2023 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.