Actrița Olga Bucătaru a murit la vârsta de 78 de ani, în urma unui infarct.

Născută de Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie 1942, actrița Teatrului Odeon, Olga Bucătaru, s-a stins din viață vineri, 10 aprilie 2020, la Spitalul „Elias” din București, în urma unui stop cardio-respirator.

A absolvit în 1965 Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, secția Actorie, la clasa prof. George Dem Loghin și un an mai târziu a debutat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț / Teatrul Tineretului Piatra Neamt, unde a fost angajată până în anul 1973. După un scurt interludiu la Teatrul de Stat din Satu Mare (1969-1970), în 1974 devine membră a trupei Teatrului Odeon.

Pe scena Odeonului a avut colaborări cu regizori importanți, printre care Sanda Manu („Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu - 1985), Dinu Cernescu („…ESCU” de Tudor Mușatescu - 1972), Alexa Visarion („Astă seară se joacă fără piesă” de Luigi Pirandello - 1988) sau Cătălina Buzoianu („Întâlnire în pădure” de Ofelia Strahl, unde a jucat alături de Doamna Olga Tudorache - 1992).

A interpretat rolul principal în „Patima roșie" de Mihail Sorbul, regia Cristian Hadgi-Culea, iar ultimul său rol pe scena Odeonului, a fost „Mari" în spectacolul „Veronika se pregătește să moară” de Paulo Coelho, regia Gelu Colceag - 2003.

Citeste si:
Liderul celei mai numeroase familii din lume a murit la 76 de ani
Bărbatul considerat liderul...

În 1972 a debutat în filmul „Bariera”, scenariu Teodor Mazilu, regia Mircea Mureșan și până în 1998, când ultimul rol interpretat în film a fost în „Trenul vieții”, regia Radu Mihăileanu, a jucat în filme regizate de Sergiu Nicolaescu („Oglinda”), Mircea Daneliuc („Cursa”), Radu Mihăileanu („Trahir”), Constantin Vaeni („Buzduganul cu trei peceți”).

Dincolo de rolurile din teatru și film, Olga Bucătaru a fost din anul 1995 până în 2000 profesor asociat la Academia de Arte „Luceafărul” din București și începând cu anul 2001, în aceeași instituție, a activat în chip de lector universitar.

În anul 2002 i s-a acordat Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler.

Citeste si:
Cine va fi următorul James Bond după Daniel Craig
Cine va fi următorul James...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.