Cei mai de succes antreprenori din lume gandesc si actioneaza diferit decat restul oamenilor, motiv pentru care au reusit sa isi construiasca afaceri longevive si profitabile. Ei se ghideaza dupa un set de reguli stricte, de la care nu se abat, mai ales cand vine vorba de bani.

Daca iti doresti sa gasesti cheia succesului pe plan financiar sau vrei doar sa iti gestionezi mai bine bugetul lunar, sfaturile lor te pot ajuta sa privesti problema banilor si dintr-o altfel de perspectiva. Iata care sunt cele mai importante lectii invatate de la antreprenorii de succes:

Evita, pe cat posibil, imprumuturile pe termen lung

Imprumuturile pe termen lung pot parea o idee buna la inceput: primesti o suma mare de bani, insa ratele lunare sunt suficient de mici incat sa iti permiti sa le platesti. Astfel de imprumuturi se preteaza pentru a-ti cumpara o locuinta, de exemplu, insa exista numeroase cazuri in care oamenii si-au luat imprumuturi pe 5-10 ani doar pentru a-si cumpara o masina. Ce nu au luat ei in considerare este faptul ca pana cand vor reusi sa achite valoarea imprumutului, masina se va deprecia si nu va mai valora nimic, deci vor avea nevoie de un nou imprumut pentru a o schimba.

Cand nu se justifica sa iei un imprumut lung, solutia este sa pui niste bani deoparte pe o perioada de timp sau sa iei un imprumut pe termen scurt, care sa iti completeze suma de care ai nevoie. Folosind un astfel de simulator de credite, poti afla de la bun inceput cat vei avea de plata lunar si cum iti poti organiza bugetul, astfel incat sa nu te mai indatorezi timp de ani de zile.

Nu face investitii complexe, daca nu stapanesti economia perfect

Investitiile complexe, precum fondurile speculative sau investitiile imobiliare cu garantie ipotecara, nu iti ofera un control asupra banilor tai si niciun mod prin care iti poti reduce riscurile. Acest tip de investitii sunt adeseori folosite pentru a pacali oameni care nu au suficiente cunostinte economice pentru a-si da seama in ce se baga. Regula de care ar trebui sa tii cont este urmatoarea: daca nu intelegi pe deplin ce presupune investitia pe care urmeaza sa o faci si cum te poate ajuta aceasta sa iti sporesti veniturile, atunci nu o face.

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

In schimb, investitiile corecte sunt cele in lucruri care se apreciaza. Investitiile in actiuni la bursa sau in proprietati pot fi o idee buna, mai ales daca nu te aventurezi sa investesti foarte multi bani. De asemenea, operele de arta sau bijuteriile din materiale pretioase isi cresc valoarea de la an la an, asa ca ar putea fi o idee buna, daca ai suficienti bani pentru o investitie majora.

Banii inseamna libertate

Kevin O'Leary, un om de afaceri canadian si investitor in Shark Tank, emisiunea de succes in care tineri antreprenori isi prezinta ideile unui grup de investitori, isi conduce viata dupa motto-ul: „Banii inseamna libertate”, scrie Entrepreneur.com. Desi banii nu iti pot cumpara libertatea, ei te ajuta sa iti acoperi nevoile de baza, precum hrana, un acoperis deasupra capului si cheltuielile lunare, astfel incat tu sa poti decide ce vrei sa faci mai departe si cand.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Sa ai bani inseamna sa ai libertatea de a demisiona atunci cand nu mai esti multumit de jobul tau, sa iti deschizi propria afacere, sa calatoresti unde vrei, atunci cand vrei, sau sa iti permiti cea mai buna ingrijire medicala pentru tine si familia ta.

Sa nu cheltui inseamna sa castigi bani

Antreprenorii sunt extrem de grijulii cu banii lor si nu ii cheltuie decat atunci cand simt ca primesc ceva suficient de valoros in schimb. De multe ori, ne folosim banii pentru a castiga timp sau pentru a ne asigura un anumit confort. Ajungi acasa dupa o zi lunga la serviciu si iti comanzi de mancare. Sau circuli cu taxiul aproape zilnic. Acestea sunt doar cateva exemple de cheltuieli de unde poti salva foarte multi bani, pe care sa ii folosesti apoi in mod inteligent. Pune-ti pe hartie toate cheltuielile de care te-ai putea lipsi. Suma respectiva o poti redirectiona intr-un cont de economii sau o poti folosi pentru a investi in lucruri care sa iti creasca veniturile.

Intotdeauna trebuie sa ai bani pusi deoparte

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Indiferent de cat castigi, ar trebui sa ai mereu pusa deoparte o suma de bani pentru situatii de urgenta. Aceasta strategie te va ajuta sa fii mereu pregatit pentru situatiile-limita si sa depasesti orice moment fara sa fii nevoit sa faci sacrificii financiare sau sa te indatorezi peste puterile tale.

Tu tii cont de aceste sfaturi cand vine vorba de banii tai? Care ti se pare cel mai important sfat?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.