La aproape opt decenii dupa ce petrolul a fost gasit in Arabia Saudita, guvernul a lansat o noua serie de reforme pentru a face tranzitia catre o economie non-dependenta de petrol, scrie Bloomberg.

Noul plan se bazeaza pe cresterea infrastructurii, a gasirii de noi linii de finantare de catre Guvern si la reducerea cheltuielilor, inclusiv cele sociale.

Printul Mohammed bin Salman spune ca autoritatile trebuie sa genereze pana la 100 de miliarde de dolari pe an, pe langa veniturile din petrol, pana in 2020. Reducerea subventiilor la combustibil, electricitate si apa vor aduce 30 de miliarde de dolari pe an, in timp ce adaugarea TVA va genera inca 10 miliarde de dolari pe an.

Desi investitorii vor imbratisa planul, cel mai probabil regatul va intampina dificultati in implementare.

Datoria publica a tarii, care in 2014 era cea mai mica din lume, este asteptat sa creasca cu 25% pana in 2017, conform FMI, care a spus in octombrie regatul risca sa isi epuizeze rezervele financiare in cinci ani fara masuri sustenabile, scrie MEDIAFAX.

O parte cheie din planul Arabiei Saudite este sa vanda sub 5% din gigantul petrolier de stat Saudi Aramco, care ar reprezenta cea mai mare listare publica initiala. Chiar si vanzarea unei mici participatii ar domina bursa araba, reglementata puternic, si Tadawul, care are o capitalizare de aproximativ 409 miliarde de dolari. Valoarea Aramco este estimata la 2.000 de miliarde de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.