Cele mai mari doua riscuri pentru economia britanica in 2016 sunt legate de Brexit, considera majoritatea analistilor intervievati de Bloomberg, in timp ce majorarea dobanzilor in SUA si campania prezidentiala americana nu figureaza pe lista posibilelor probleme, transmite Bloomberg.

Astfel, 43% dintre analisti au spus ca cel mai mare risc este iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, in timp ce 13% sunt ingrijorati de incertitudinile provocate de apropierea referendumului. O proportie de 39% dintre respondenti au mentionat ca Brexitul este al doilea risc important la care este expusa economia britanica.

Votul referitor la apartenenta la UE a Marii Britanii ar putea avea loc cel mai devreme la jumatatea anului 2016 si cel tarziu pana la sfarsitul lui 2017, scrie MEDIAFAX.

Exit-ul din UE al tarii ar avea repercusiuni asupra lirei sterline si a obligatiunilor britanice si ar declansa negocieri pentru toate tipurile de acorduri, in timp ce companiile straine se vor intreba daca este intelept sa investeasca in Marea Britanie.

"Riscul din 2016 este legat de increderea investitorilor. Investitiile straine directe ar putea fi retinute pana cand va exista mai multa claritate in privinta relatiei Marii Britanii cu UE"
, a declarat Azad Zangana, economist la Schroders Investment Management in Londra.

Pe locul al treilea au fost mentionate riscurile legate de cresterea economiei mondiale. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a redus luna trecuta estimarea privind la avansul economiei globale, pe fondul incetinirii pietelor emergente, care influenteaza si state dezvoltate, ca Germania si Japonia.

Discutiile referitoare la iesirea Marii Britanii din UE au aparut acum aproape trei ani, cand premierul David Cameron a promis organizarea unui referendum pe aceasta tema. Volatilitatea lirei sterline a atins saptamana trecuta cel mai ridicat nivel dupa luna mai, dupa ce Cameron a spus ca este momentul pentru stabilirea unor noi termeni pentru apartenenta Marii Britanii la Uniune.

Dupa un astfel de acord, care ar putea avea loc la un summit al liderilor UE din 18-19 februarie, premierul britanic va putea incepe procesul legislativ pentru organizarea referendumului, iar votul ar urma sa aiba loc in termen de patru luni.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Sondajele de opinie efectuate in randul populatiei nu sunt concludente. Doua sondaje telefonice de saptamana trecuta au aratat un avans de 21, respectiv 17 puncte procentuale in favoarea ramanerii in UE, in timp ce doua sondaje online au aratat scoruri foarte apropiate, pro si contra. Alte riscuri mentionate de analisti sunt cele provenite de pe piata imobiliara, terorism, bulele speculative si deficitul de cont curent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.