Grupul Bruxelles - format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Mecanismul European de Stabilitate - va incepe sa analizeze din octombrie stadiul reformelor din Grecia, urmand sa fie aplicata si o restructurare a datoriei suverane, afirma surse europene.

Ministrii de Finante ai tarilor din zona euro vor discuta despre reformele necesare in Grecia cu ocazia reuniunii informale programate sambata in Luxemburg. Dar implimentarea reformelor este imposibila inaintea alegerilor parlamentare elene din 20 septembrie. "In Grecia sunt programate alegeri. Trebuie sa asteptam rezultatul", a declarat ministrul luxemburghez al Finantelor, Pierre Gramegna, a carui tara detine presedintia semestriala a Consiliului UE.

"Viitorul pas este o evaluare in luna octombrie. Dupa aceasta analiza, va trebui sa discutam despre restructurarea datoriei, pentru ca exista un consens ca datoria suverana este prea mare. Cum sa fie restructurata? Sunt diverse opinii", a explicat Gramegna, conform Reuters.

Oficialul luxemburghez a subliniat ca este exclusa posibilitatea stergerii partiale a datoriei acumulate de Grecia la state din zona euro, totalul acesteia fiind acum de 196,8 miliarde de euro incepand din anul 2010. "Datoria poate fi flexibilizata prin extinderea perioadei de gratie, prin intarzierea platilor si prin evitarea ... activarii marjelor de ajustare", a subliniat Gramegna.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.