Premierul elen Alexis Tsipras a declarat miercuri ca este pregatit sa isi asume responsabilitatea pentru respingerea termenilor acordului cu creditorii, daca solicitarile acestora vor fi inacceptabile, relateaza Bloomberg.

"In cazul unei solutii viabile, guvernul recent ales de poporul grec va suporta costul punerii in practica a acestui acord dificil. In lipsa acestei solutii, ne vom asuma responsabilitatea de a spune un mare nu continuarii politicilor catastrofale pentru Grecia", a afirmat Tsipras in fata reporterilor de la Atena. Negocierile dintre Grecia si creditorii internationali sunt in pragul prabusirii, in timp ce ministrii de Finante din zona euro se pregatesc pentru o reuniune joi, la Luxembourg, considerata a fi o ultima sansa de a incheia un acord pentru deblocarea unor fonduri de 7,2 miliarde de euro.

Banca centrala a Greciei a avertizat miercuri ca tara va intra pe drumul dureros al incapacitatii de plata si al iesirii din zona euro si posibil chiar din Uniunea Europeana, daca Guvernul si creditorii internationali nu vor reusi sa ajunga la un acord referitor la reforme, scrie MEDIAFAX.

Comisarul pentru Economie Pierre Moscovici a declarat ca masurile solicitate Greciei de catre creditorii internationali sunt departe de a fi "nebunesti", el reactionand astfel la avertismentul bancii centrale elene. Moscovici, fost ministru de Finante al Frantei, a spus ca reuniunea de joi a ministrilor de Finante din zona euro va fi dificila, dar va avea ca obiectiv deblocarea negocierilor. El a precizat ca vor fi discutate problemele pentru care exista divergente, respectiv taxa pe vanzari, pensiile si deficitul bugetar.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie la sfarsitul lunii iunie. Grecia trebuie sa plateasca FMI in aceasta luni datorii scadente in valoare de 1,6 miliarde de euro.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.