Polonia a inregistrat deflatie in luna iulie, pentru prima oara in istoria post-comunista a tarii, riscul unei scaderi pe termen mai lung a preturilor fiind amplificat de interzicerea de catre Rusia a importurilor de alimente din UE si SUA.

Preturile de cconsum din Polonia au scazut cu 0,2% in luna iulie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa o crestere de 0,3% inregistrata in iunie, potrivit datelor publicate miercuri de institutul de statistica al acestei tari. Preturile au scazut cu 0,2% si fata de luna iunie. Datele corespund cu estimarile analistilor.

Institutul de statistica mentioneaza ca este pentru prima oara in ultimii 32 de ani cand Polonia inregistraza un declin anual al preturilor.

Membrii consiliului de politica monetara al bancii centrale poloneze au anticipat luna trecuta ca in trimestrul al treilea va avea loc un proces de scadere a preturilor, dar ei considerau atunci ca un declin temporar nu va justifica reducerea dobanzii de politica monetara. Intre timp, riscul producerii unei deflatii pe termen mai lung a fost amplificat de interzicerea de catre Rusia mai intai a importurilor de fructe si legume din Polonia, iar apoi a altor produse alimentare din Uniunea Europeana.

"Riscul reducerii dobanzilor a crescut in ultimele saptamani. Escaladarea razboiului comercial va prelungi deflatia din Polonia pana la sfarsitul acestui an", a declarat Piotr Kalisz, analist la Bank Handlowy, divizie a Citigroup, la Varsovia.

Potrivit estimarilor bancii centrale, inflatia va atinge tinta de 2,5% a institutiei abia la sfarsitul lui 2016, in conditiile in care cresterea economica incetineste. Inflatia se afla sub nivelul tintit de banca centrala din decembrie 2012.

In primul trimestru, Polonia a inregistrat o crestere economica de 3,4%, cea mai rapida din ultimii doi ani, iar pentru trimestrul al doilea este prognozat un avans de 3,2%.

Analistul de la Citigroup considera ca presiunile asupra reprezentantilor bancii centrale se vor amplifica daca cresterea PIB va incetini sub 3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.