Curtea Constitutionala Federala a Germaniei a respins contestatiile formulate cu privire la participarea tarii la Mecanismul European de Stabilitate.

Instanta suprema de la Karlsruhe si-a dat astfel avizul final cu privire la statutul legal al fondului, ridicand o serie de observatii minore care nu vor afecta insa participarea Germaniei la mecanismul anticriza al UE si nici drepturile de vot controlate de Berlin in board-ul institutiei.

Masurile adoptate de UE si BCE in timpul crizei datoriilor de stat au fost contestate in Germania de mai multi politicieni si personalitati din mediul academic.

"Este inca imperativ sa se gaseasca o modalitate sustenabila, realista, fundamentata democratic si constitutionala de iesire din criza", a declarat marti judecatorul Andreas Vosskuhle, presedintele Curtii Constitutionale a Germaniei.

In septembrie 2012, instanta si-a dat avizul preliminar pentru Mecanismul European de Stabilitate, conditionat de prevederea ca Germania sa nu poata depasi contributia prevazuta de 190 miliarde euro fara acordul legislativului. Avizul din 2012 a facilitat ratificarea acordului privind infiintarea fondului si utilizarea resurselor noului mecanism in acordurile de bailout semnate de mai multe state din zona euro.

Vosskuhle a adaugat ca Germania trebuie sa se asigure ca legile interne privind bugetul permit efectuarea la timp a injectiilor de capital necesare fondului, astfel incat sa fie evitata o suspendare a drepturilor de vot ale Berlinului in board-ul institutiei. Tot marti, Curtea Constitutionala a Germaniei a avizat participarea Germaniei la pactul fiscal al UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.