Interventia militara a Rusiei in Ucraina reprezinta un motiv in plus pentru relaxarea restrictiilor asupra exporturilor de gaze naturale din SUA, care ar reduce dependenta Europei de gazele rusesti, considera analisti si reprezentanti ai producatorilor americani de gaze.

SUA a devenit in ultimii ani cel mai mare producator de gaze naturale la nivel mondial datorita exploatarii la scara larga a depozitelor de sist si altor progrese in zona tehnologiilor de extractie si prelucrare.

Rusia, al doilea producator la nivel global, a intrerupt in doua randuri, 2006 si 2009, livrarile de gaze catre Ucraina, in contextul disputelor dintre Kiev si Moscova privind pretul gazelor si tarifele de tranzit.

Cresterea accesului Europei la resursele SUA ar reduce posibilitatea ca Rusia sa utilizeze energia ca pe o arma, considera analistii si grupurile de lobby care sustin relaxarea restrictiilor asupra exportului.

"Vorbim despre un instrument de presiune geopolitica pe care l-am putea utiliza daca nu ar exista aceste restrictii protectioniste in sectorul energiei din SUA", a declarat pentru Bloomberg Christopher Guith, vicepresedinte al Institutului pentru Energie in Secolul 21 din cadrul Camerei de Comert a SUA, scrie MEDIAFAX.

Rusia nu a amenintat sa intrerupa livrarile de gaze catre Ucraina in contextul crizei actuale, iar analistii considera ca ar fi o greseala ca Moscova sa renunte la veniturile generate de aceste exporturi.

Producatorii din SUA considera ca situatia tensionata din Ucraina reprezinta un motiv in plus pentru grabirea avizarii permiselor de export de gaz natural lichefiat solicitate guvernului american.

Pentru a exporta gaz natural lichefiat (GNL) catre tari care nu au acord de liber schimb cu SUA, precum statele UE, companiile americane au nevoie de permisiunea Departamentului pentru Energie si de avize de mediu si de siguranta din partea Comisiei Federale de Reglementare in domeniul Energiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.