Cresterea puternica a creditarii de consum a devenit un risc serios pentru economia Turciei, potrivit Standard&Poor’s, care avertizeaza ca incetinirea cresterii economice, tulburarile politice si reticenta investitorilor straini provoaca inrautatirea mediului operational al bancilor din aceasta tara.

Evenimentele din Ucraina au pus in umbra criza politica si economica din Turcia, dar problemele din aceasta tara nu s-au diminuat, relateaza New York Times.

Lira s-a depreciat joi la cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani, oponentii politici ai premierului Recep Tayyip Erdogan continuand acuzatiile de coruptie la adresa guvernului, cu mai putin de o luna inainte de alegerile locale.

In perioada in care capitalul strain intra liber in Turcia si alte tari emergente, banii au fost folositi pentru bunuri de consum si proprietati imobiliare si nu pentru dezvoltarea unor afaceri care ar fi sustinut o dezvoltare durabila. Marea problema cu care se confrunta Turcia este haosul politic si financiar care ar putea fi provocat de datoriile de consum uriase, in conditiile devalorizarii lirei si retragerii investitorilor straini, care lasa tara sa se descurce cu mijloace proprii.

Mare parte din cresterea economica rapida inregistrata de Turcia in ultimul deceniu a provenit din cheltuielile de consum finantate prin credite.

In 2012, creditele de consum prin carduri au crescut cu 31%, la nivel national, iar in 2013 au urcat cu 22%.

Datoriile pentru consum din Turcia au crescut de la practic zero, in urma cu zece ani, la 55% din veniturile disponibile ale gospodariilor, potrivit institutului britanic de cercetari Oxford Economics.

Inainte ca guvernul sa intervina recent pentru stoparea fenomenului, magazinele se ofereau sa vanda absolut orice in rate, chiar si o pereche de blugi, noteaza New York Times.

Aceasta situatie contribuie la tensiunile din economia turca, in care datoriile sectorului privat, exceptand bancile, totalizeaza peste 60% din PIB, unul dintre cele mai ridicate niveluri in randul tarilor dezvoltate, potrivit Oxford Economics

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.