Spania a inceput sa recupereze productia transferata de companii in China la sfarsitul deceniului trecut, datorita scaderii salariilor in urma crizei si avantajelor oferite de proximitatea fata de pietele de desfacere, in timp ce costurile din economia chineza sunt in urcare.

Producatorul spaniol de imbracaminte Priviet Sportive SL a inceput sa recastige clientii pierduti in perioada 2007-2009 in favoarea furnizorilor din China, in principal datorita scaderii salariilor.

"In perioada de boom din sectorul constructiilor, femeile din mediul rural nu erau interesate sa castige 700 sau 800 de euro pe luna. Acum, oamenii sunt someri, au ajuns cu spatele la zid. Au nevoie de salarii care li se pareau ridicole in trecut", a declarat pentru Bloomberg directorul general al companiei, Alcazar Barranco.

Priviet Sportive estimeaza pentru anul 2013 venituri de 15 milioane euro, mai mult decat dublu fata de nivelul de la sfarsitul deceniului trecut. Printre clientii companiei se numara si El Corte Ingles, cel mai mare retailer din Spania, care alaturi de alte lanturi de magazine prefera sa mute productia din China inapoi in tara, pentru a scapa de perioada indelungata de asteptare pentru livrari, mai ales avand in vedere trendul de crestere a salariilor de pe piata chineza.

Totodata, producatorii auto au reinceput investitiile in Spania, tot ca urmare a scaderii costurilor salariale.

Astfel, dupa cinci ani de recesiune, economia spaniola pare sa aiba noi motoare de crestere si sa-si regaseasca competitivitatea globala, trend care poate fi remarcat si in Grecia si Portugalia, unde diferentele de costuri fata de China au inceput de asemenea sa se restranga, scrie MEDIAFAX.

Costul fortei de munca a scazut in Spania pentru cel de-al patrulea an consecutiv, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Astfel, venitul mediu al gospodariilor a coborat cu 10% in 2013 fata de nivelul din 2008, in timp ce exporturile au atins un record anul trecut, iar cererea da semne de stabilizare dupa o perioada indelungata de declin.

"Totul se rezuma la economia productiei. Acum, este mai putin dezavantajos sa produci la nivel local, iar costul superior merita platit pentru a avea o mai buna viteza de reactie la evolutiile din piata", comenteaza pentru Bloomberg un analist londonez.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Odata cu cresterea concurentei pentru locuri de munca, spaniolii au inceput sa accepte salarii mai mici. Somajul din Spania este la aproximativ 27%, de peste trei ori mai mare fata de rata din perioada premergatoare crizei. Totodata, populatia a traversat cele mai dure masuri de austeritate din istoria democratica a tarii, cu cresteri semnificative de taxe si reducerea puternica a salariilor din sectorul public. Un alt efect al somajului in Spania este cresterea numarului de persoane care accepta sa lucreze cu contracte temporare, de cateva saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.