Irlanda a devenit vineri primul stat din zona euro care a iesit din programul de asistenta financiara internationala, in valoare de 85 de miliarde de euro, acordat in 2010 de FMI si Uniunea Europeana, relateaza MarketWatch.

Ministrul irlandez de Finante Michael Noonan a spus intr-o conferinta de presa ca evenimentul reprezinta un moment de referinta dar nu si capatul drumului.

Noonan a aratat ca deficitul bugetar si datoria publica sunt in continuare prea mari, astfel ca "acelasi tip de politici trebuie sa continue".

Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a felicitat Irlanda pentru finalizarea programului de asistenta si a spus ca datorita eforturilor si sacrificiilor tara va putea sa se finanteze singura, scrie MEDIAFAX.

Barroso a subliniat totodata ca rezultatul de astazi nu ar fi fost posibil fara solidaritatea si sprijinul financiar semnificativ din partea celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

In schimbul ajutorului financiar, troica creditorilor, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, au impus majorarea impozitelor, vanzarea unor active publice si alte reforme structurale dureroase, potrivit AFP.

Unele banci mici au fuzionat pentru a forma institutii financiare viabile, in timp ce Anglo Irish Bank a fost lichidata.

"Reducerea sistemului bancar a fost semnificativa, dimensiunea sa devenind potrivita economiei irlandeze", a declarat Philip O'Sullivan, economist sef la Investec Ireland.

Pentru acest an, autoritatile de la Dublin anticipeaza o crestere economica de numai 0,2%, urmata de un avans de 2% in 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.