Partidul Comunist chinez si-a reafirmat marti angajamentul pentru un rol puternic al statului in economie, dar s-a angajat sa aplice reforme decisive in domenii cheie, pana in 2020, la capatul unei reuniuni de patru zile menite sa stabileasca directiile strategice ale urmatorului deceniu.

Reformele ar urma sa includa liberalizarea cursului de schimb si a dobanzilor, relaxarea restrictiilor in domeniul rezidentei si masuri de modernizare a agriculturii, relateaza Financial Times.

Comunicatul emis la sfarsitul reuniunii pare sa excluda orice reducere a puterii sectorului de stat, considerat de analisti atat un instrument politic valoros, cat si o frana pentru cresterea economica.

Autoritatile chineze urmeaza sa prezinte detalii referitoare la strategia economica in saptamanile urmatoare. Agentia de presa Xinhua a relatat ca piata libera va juca un rol decisiv in alocarea resurselor, dar proprietatea de stat va fi inca dominanta, scrie MEDIAFAX.

"Obiectivul general este dezvoltarea sistemului socialist cu caracteristici chineze si continuarea modernizarii sistemului de guvernare", se arata in comunicat.

Una dintre masurile concrete este angajamentul pentru un buget de stat transparent si responsabilizarea puterii administrative fata de cheltuieli. Schimbarea, daca va avea loc, ar putea contribui la reducerea disfunctionalitatilor de pe piata terenurilor si cea a locuintelor, provocate de incercarea autoritatilor locale de a strange mai multi bani pentru a respecta angajamentele de investitii.

Plenara a decis infiintarea unui grup intern pentru promovarea reformelor si un comitet pentru securitatea statului, potrivit Xinhua.

Comunicatul este plin de retorica specifica Partidului Comunist, dar masurile detaliate ar putea aduce si actiuni concrete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.