Danemarca nu isi mai poate permite cheltuielile sociale cu care sunt obisnuiti cetatenii, din cauza unei cresteri economice mai slabe si deficitului bugetar in crestere, potrivit ministrului danez al Finantelor, Bjarne Corydon, care a lansat un apel pentru modernizarea statului social.

"Traim intr-o lume unde competitia pentru locuri de munca este globala. Orice ministru de Finante care vrea sa fie luat in serios trebuie sa recunoasta aceasta realitate. Se impune modernizarea statului social", a declarat oficialul intr-un interviu acordat Bloomberg.

Danemarca a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru acest an, dupa o contractie de 0,2% in primul semestru, si trebie sa reduca cheltuielile sociale pentru a nu pierde respectul investitorilor, a afirmat Corydon.

Obisnuiti cu ajutoare de somaj generoase si servicii de educatie si de sanatate finantate de stat, asemenea suedezilor si norvegienilor, danezii trebuie sa invete ca aceste privilegii au costul lor, a continuat oficialul.

"Am putea cheltui mai mult daca am fi dispusi sa platim pretul. Insa pretul ar fi sa generam neincredere si incertitudine", spune ministrul, care considera ca principala provocare pentru Danemarca este sa se asigure ca transferurile sociale nu afecteaza capacitatea economiei de a concura cu tari unde se munceste mai mult la costuri mai mici, scrie MEDIAFAX.

In perioada 2000-2012, numarul mediu de ore de munca a scazut in Danemarca cu 8%, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvolare Economica (OCDE). Danezii au muncit anul trecut in medie 1.431 de ore, cu 24% mai putin fata de media statelor dezvoltate din OCDE.

Totodata, costul fortei de munca a crescut cu 30% in Danemarca, fata de o crestere de numai 11% in principalele tari concurente, potrivit OCDE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.