Focurile de artificii care au marcat intrarea Croatiei in Uniunea Europeana s-au stins, iar noul membru al blocului comunitar se gaseste, la o luna de la aderare, deloc surprinzator, in fata realitatilor unui dezastru economic.

Intrarea in UE la 1 iulie a marcat o ruptura simbolica a Croatiei de mostenirea razboiului de independenta din fosta Iugoslavie, din perioada 1991-1995, care a provocat 20.000 de morti.

Perspectivele redresarii economiei, aflata in recesiune din 2008, sunt insa sumbre.

Un croat din cinci nu are un loc de munca, in timp ce somajul din randul tinerilor, de 50%, este de peste doua ori mai mare decat media la nivelul UE, de 23%, fiind depasit doar de cel din Grecia si Spania.

Circa 60% din exporturile Croatiei sunt destinate pietei comunitare, dar criza economica care afecteaza numeroase tari europene nu permite nicio speranta de imbunatatire. Economia croata depinde in mare masura de turismul de pe coasta adriatica, iar intrarea in UE ar putea, in mod paradoxal, sa aiba un efect negativ, intrucat Croatia este constransa sa impuna vize pentru cetatenii unor tari din afara Uniunii, precum Rusia si Turcia, scrie MEDIAFAX.

Totodata, Standard&Poor’s a retrogradat recent perspectiva ratingului Croatiei de la stabila la negativa.

Agentia considera ca avantajele economice ale aderarii la UE vor fi limitate de probleme structurale, constrangerile politice in privinta reformelor bugetare, gradul ridicat de indatorare in sectorul public si cel privat, precum si de mediul extern defavorabil.

Guvernul croat anticipeaza pentru acest an o usoara crestere economica, dar analistii se asteapta la o contractie de 1%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.