Business 20 Mai 2013 10:12
Elvetia este pe cale sa cedeze presiunilor UE privind sistemul de taxe favorabil companiilor cu activitati in strainatate, care a atras numeroase multinationale in tara, guvernul urmand sa prezinte un proiect prin care va elimina rata diferentiata de impozitare pentru profiturile internationale.

Potrivit sistemului actual, profiturile realizate in strainatate de companii cu sediul in Elvetia sunt taxate la o rata mai redusa fata de castigurile inregistrate pe piata interna, transmite Financial Times, preluat de CNBC.

Tratamentul preferential a atras in Elvetia numeroase companii multinationale, precum Glencore sau Procter & Gamble.

UE, cea mai mare piata de export pentru Elvetia, considera ca aceasta diferentiere este echivalenta cu ajutorul de stat ilegal. Comisia Europeana a cerut Elvetiei sa prezinte un proiect de reforma pana la sfarsitul lunii iunie, pentru a evita sanctiuni, scrie MEDIAFAX.

Potrivit unor propuneri initiale prezentate de un grup de lucru condus de ministrul Finantelor Eveline Widmen-Schlunmpf, guvernul va raspunde presiunilor UE prin eliminarea ratelor diferentiate de taxare a profiturilor obtinute in strainatate fata de castigurile generate pe plan intern.

Pentru a preveni plecarea in masa a multinationalelor, comisia recomanda cantoanelor elvetiene care opereaza cu o taxa ridicata pe profit sa o reduca, iar guvernul federal sa gaseasca alte forme de scutiri de taxe, asemenea celor utilizate in Marea Britanie sau Luxemburg.

De asemenea, grupul de lucru recomanda taxarea sumelor generate din drepturi de proprietate intelectuala la o rata mai redusa fata de alte tipuri de castig.

Propunerile vor fi discutate in continuare de reprezentanti ai mediului de afaceri si ai celor 26 de guverne din cantoanele elvetiene, care dispun de autonomie in privinta stabilirii taxelor. Unele cantoane risca sa piarda o parte din veniturile din taxe in urma reformei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.