Marile banci americane s-au asociat pentru a impiedica eforturile autoritatilor de reglementare si ale congresmenilor de a reduce riscurile din sistemul financiar.

Bancile au contractat lobbyisti influenti din Wasihngton pentru a reduce presiunile venite din directia autoritatilor si a mediului politic in ceea ce priveste consolidarea rezervelor de capital si vanzarea unor active, in vederea reducerii riscului de se ajunge din nou la salvarea institutiilor financiare cu bani publici, transmite Wall Street Journal (WSJ).

Autoritatile de reglementare si unii congresmeni considera ca marile banci au ramas "too big to fail", expresie utilizata in ultimii ani pentru a descrie o situatie in care complexitatea operatiunilor unei institutii financiare ajunsa in pragul falimentului impune salvarea companiei cu bani publici pentru a evita o criza sistemica.

Marile banci din SUA au mentinut pana de curand o atitudine pasiva, discreta, fata de noile reglementari introduse in urma crizei financiare din 2008.

Eforturile recente de lobby marcheaza o schimbare a strategiei bancilor, dupa ce nume mari din industrie, precum Goldman Sachs, Morgan Stanley sau Bank of America, au fost nevoite sa renunte la active profitabile pentru a evita constituirea de rezerve suplimentare de capital pentru a acoperi riscurile aferente acelor operatiuni, scrie MEDIAFAX.

Activitatile de lobby sunt desfasurate si coordonate prin asociatii patronale.

Mai multe banci mari impreuna cu Financial Services Forum, unul dintre cele mai importante grupuri patronale din industrie, au contractat serviciile consultantului Tony Fratto, fost consilier al presedintelui George W. Bush pe probleme de comunicare. Fratto a fost insarcinat de banci cu pregatirea unui mecanism de "reactie rapida" fata de acuzatiile autoritatilor de reglementare si ale politicienilor ca institutiile de credit au activitati prea extinse, prea riscante.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Bancile incearca de asemenea sa combata in Congres un proiect de lege sustinut de congresmeni din ambele partide dominante care prevede cresterea puternica a rezervelor minime de capital la marile grupuri financiare. Majoritatea analistilor considera ca adoptarea acestor reglementari ar forta bancile mari sa-si restranga semnificativ operatiunile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.