Slovenia are nevoie de imprumuturi semnificative in urmatoarele doua luni pentru a-si onora angajamentele financiare, iar situatia sistemului bancar, cu credite neperformante echivalente cu aproximativ 20% din PIB.

Guvernul sloven, care incearca sa evite incheieea unui acord de bailout cu institutiile financiare internationale, trebuie sa emita neaparat obligatiuni in urmatoarele doua luni pentru a-si putea onora obligatiile financiare, a declarat fostul premier Janez Jansa.

Analistii anticipeaza ca Slovenia va emite obligatiuni de cel putin 1 miliard de euro in urmatoarele luni, din cauza datoriilor care ajung la scadenta in acest an, estimate la cel putin 2 miliarde euro, potrivit Reuters, preluata de CNBC.

Noul guvern din Slovenia a refuzat sa faca vreun comentariu privind planurile de finantare.

Oficialii fostei administratii au afirmat ca vor fi necesare noi imprumuturi pana la mijlocul anului, pentru a evita orice problema.

Noul guvern, condus de premierul Alenka Bratusek, a fost instalat miercuri.

La 6 iunie vor ajunge la maturitate titluri de trezorerie de 907 milioane euro, emise in decembrie 2011. In luna octombrie, Slovenia a emis obligatiuni de 2,25 miliarde de dolari cu maturitatea la 10 ani, la un randament de 5,7%.

Randamentul altor obligatiuni pe 10 ani ale Sloveniei, emise in ianuarie 2011, este in prezent de aproximativ 5,2%. Bratusek a afirmat miercuri ca Slovenia nu va avea nevoie de un acord de bailout, scrie MEDIAFAX.

Liderul de la Ljubljana a precizat ca se va concentra pe rezolvarea problemelor bancilor slovene, revigorarea economiei, imbunatatirea competitivitatii economice si crearea de locuri de munca pentru tineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.