Banca centrala din Ungaria este investigata de politie, dupa un control de audit potrivit caruia reprezentantii institutiei financiare au oferit in mod ilegal informatii Fondului Monetar International si nu au respectat regulile de pastrare a datelor.

Divizia pentru coruptie si delicte economice a politiei de Budapesta a deschis o ancheta referitoare la abuz de autoritate si alte delicte, a anuntat biroul de presa al institutiei.

Banca centrala a respins intr-un comunicat constatarile auditului si este "nedumerita" de investigatie.

Premierul Viktor Orban, care va numi saptamana viitoare un nou presedinte al bancii centrale, a incercat fara succes sa il determine pe actualul sef al institutiei, Andras Simor, sa se retraga inainte de expirarea mandatului sau, pe 3 martie.

Guvernul a criticat politica monetara a bancii centrale, pentru ca nu face suficient pentru stimularea cresterii economice, in timp ce institutia a sustinut ca masurile guvernului au contribuit la intrarea in recesiune, scrie MEDIAFAX.

"Biroul de stat pentru audit a notificat autoritatile relevante in privinta constatarilor sale, dar nu a facut plangeri impotriva bancii centrale", a anuntat joi autoritatea.

Partidul de guvernamant Fidesz vrea sa il convoace pe Simor la o audiere parlamentara, pentru a discuta concluziile controlului de audit, potrivit agentiei de presa MTI.

Biroul de audit, institutie de stat independenta, este condusa de un fost parlamentar al Fidesz, numit de premierul Orban in 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.