Rata pirateriei software pentru PC-uri in Romania a scazut in 2013 la 62%, pe fondul combaterii acestui fenomen.

"IDC considera ca modificarea dinamica a pietei PC-urilor din Romania, si anume cresterea ponderii PC-urilor aduse si instalate de catre consumatori, a condus la o situatie de piata in care, in absenta unor eforturi eficiente anti-piraterie, rata pirateriei la nivel de tara ar fi crescut de fapt cu 2 pana la 4 puncte procentuale intre 2011 si 2013", se arata intr-un studiu IDC prezentat, marti, de Business Software Alliance (BSA) intr-o conferinta de presa.

Un alt studiu IDC prezentat de BSA arata legatura dintre software-ul nelicentiat sau contrafacut si malware. Astfel, in Romania, la o rata a utilizarii de software nelicentiat de 62%, rata la care malware-ul este gasit pe PC-uri se situa la 30,79% la finele anului trecut, comparativ cu 27,5% in septembrie 2013. La nivel mondial, la o rata de utilizare de software nelincentiat de 43%, ponderea PC-urilor cu malware a atins 21,58% la finele anuli 2014, in crestere cu 1,3 puncte procentuale fata de septembrie 2013.

IDC a estimat la 19 miliarde de dolari valoarea ce ar putea fi cheltuita in acest an de companii numai in Europa Centrala si de Est pentru a inlatura consecintele malware-ului grefat pe software piratat, respectiv pentru identificarea, repararea si recuperarea datelor, in vreme ce scurgerile neautorizate de date de business si confidentiale ar putea costa companiile din aceeasi regiune 39 miliarde de dolari. Pe de alta parte, riscurile de securitate la care se expun companiile sunt strans legate de gradul de informare a angajatilor privind utilizarea de software licentiat, dar si de existenta unor politici formale in acest sens.

Astfel, conform studiului "The Compliance Gap. BSA Global Software Survey", dat publicitatii in iunie 2014, 50% dintre angajatii companiilor care au o politica formala privind licentierea software nu aleg niciodata software nelicentiat pentru a-l instala la serviciu, in timp ce, in cazul companiilor care nu au o politica formala in acest sens, ponderea angajatilor care nu aleg sa utilizeze software nelicentiat scade la 26%.

Citeste si:
IGPR si BSA continua eforturile de prevenire si combatere a...
IGPR si BSA continua...

Potrivit datelor BSA, prezentate in cadrul unei conferinte de presa organizata impreuna cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), in primele 8 luni ale acestui an au fost derulate 400 de actiuni de combatere a criminalitatii in domeniul dreptului de autor si al drepturilor conexe. "Aceste actiuni s-au concretizat in descoperirea a peste 200 de infractiuni la regimul produselor software, indisponibilizarea a peste 1.000 de sisteme informatice, precum si indisponibilizarea de suporturi de stocare. Valoarea despagubirilor solicitate de titularii de drepturi este de aproximativ un milion de euro", a declarat directorul Directiei de Investigare a Fraudelor din IGPR, comisar sef Alexandru Catalin Ionita.

In perioada septembrie 2013 - iunie 2014, IGPR si BSA au initiat o campanie de constientizare care a vizat un total de 53.562 de companii, dintre care peste 6.600 au primit consultanta individualizata pentru a-si clarifica intrebarile legate de licentierea software, iar peste 2.600 au intocmit si trimis catre BSA un audit software. In acest an, BSA si IGPR vor continua aceasta campanie in randul companiilor, urmand sa aiba loc evenimente de informare privind riscurile utilizarii de software nelincentiat in Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu, Bucuresti, Ploiesti, Constanta si Timisoara. Calendarul acestor evenimente poate fi accesat pe portalul www.softwareculicenta.ro.

Citeste si:
Skoda suspendă livrările modelului Octavia: cehii au o problemă...
Skoda suspendă livrările...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.