Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 1,201 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, Finanţele au atras 801,8 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 117 de luni, la un randament mediu de 2,97%, şi 400 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe 12 luni, la un randament de 2,14%.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor a planificat, în luna ianuarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MF a programat în data de 7 ianuarie o emisiune de certificate cu discont de 400 milioane de lei, cu scadenţa în 10 ianuarie 2022.

De asemenea, pe parcursul lunii vor avea loc şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (615 milioane de lei în total).

Emisiunile vor fi de 700 de milioane de lei (două emisiuni), 600 de milioane de lei (două emisiuni) şi 500 de milioane de lei (trei emisiuni), potrivit Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Ianuarie 2021 - 05 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.