Seful Directiei Supraveghere din cadrul BNR a raspuns la cateva intrebari privind relatia client-banca.

"Un model de business bancar care sa asigure succes si sa scoata bancile de sub tirul presei presupune o comunicare mult imbunatatita si o schimbare profunda a relatiei cu clientul. Atitudinea omului de la ghiseu trebuie cu mult schimbata pentru ca inca lasa de dorit. Asta e primul lucru care conteaza! Aproximativ 80% dintre reclamatii sunt axate pe faptul ca bancile refuza dialogul. Deci aici trebuie lucrat.", spune intr-un interviu acordat revistei Piata Financiara Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR.

Cum fac bancile sa convinga debitorul sa respecte contractul?

"Dupa cum spuneam, problema e departe de a fi rezolvata atat timp cat debitorul nu poate sa plateasca, pentru ca nu are de unde sa plateasca. Sunt sute de cereri care vin la banci la nivelul Directiei de Supraveghere in incercarea de a explica anumite situatii. Sunt oameni care anexeaza si adeverinte de salariu, copii de pe cartea de munca, documente care atesta ca sunt in somaj, etc. Solutii sunt. Noi credem ca ar fi fost in sprijinul debitorilor ca Parlamentul sa aprobe varianta de lege pe care o acceptase Asociatia Romana a Bancilor si care peste 95 la suta corespunde cu ce spusese si Banca Nationala la Parlament. In situatia actuala procesul va fi cu mult intarziat, poate chiar nu se va aplica deloc, pentru ca lipsa unor criterii de stabilire a nivelului gradului de indatorare lasa loc la interpretari. Va fi o practica neunitara la nivelul tarii si cred ca si neunitara in ceea ce priveste motivele de acceptare a impreviziunii. In definitiv, cresteri de curs au fost mereu, reduceri de salarii au fost, somaj a mai fost, deci e foarte greu de definit ce evenimente declanseaza impreviziunea. Pentru unii judecatori cresterea cursului e suficienta, pentru altii intrarea in somaj, pentru altii e necesar un cutremur, razboi. Din pacate pentru banci, un astfel de proces lung si o practica neunitara a instantelor nu poate duce decat la provizioane mari si cerinte de capital crescute. Curtea Constitutionala a stabilit foarte clar- va fi luat in considerare doar riscul supraadaugat", mai spune seful Supravegherii conform HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.