Presedintele Consiliului de Administratie a Bursei de Valori Bucuresti a pus accentul pe necesitatea unei educatii financiare mai pregnante in scolile romanesti

"Romania este o tara slab educata din punct de vedere financiar. Stim cati milimetri de precipitatie sunt in Sahara, insa nu avem idee cum se calculeaza o dobanda compusa.", a spus Lucian Anghel in timpul conferintei de presa organizata la sediul Bursei de Valori Bucuresti.

Intr-un sondaj global efectuat de agentia de rating Standard&Poor`s se arata faptul ca Romania se afla printre ultimele locuri la acest capitol. Acest lucru inseamna ca 3 din 4 romani nu stiu lucruri elementare despre cum ar trebui sa ne comportam intr-o lume fiscalizata pentru a ne proteja si, eventual, mari avutia. Doar 22% din populatia totala a Romaniei este considerata cunoscatoare de operatiuni financiare. Presedintele Bursei de Valori Bucuresti a tras un semnal de alarma in acest sens spunand: ,,Chiar daca vom incepe astazi sa introducem educatia financiara in scoli, va dura cel putin un deceniu pana vom putea sa culegem roadele acestei initiative."

Presedintele BVB a prezentat de asemenea si faptul ca se depun eforturi considerabile in parteneriat cu sponsori si aliati pentru a genera o miscare a dezvoltarii educatiei fiscale in Romania, aratand parcursul pe care Bursa l-a avut.

Lucian Anghel a prezentat de asemenea si faptul ca Romania se afla intr-o perioada pozitiva a activitatii pe pietele bursiere si ca indicele pentru dividende este unul dintre cei mai mari la nivel international, iar acesta ar trebui prezentat impreuna cu indicele BET. BET-TR poate face diferenta intre o perioada negativa si una pozitiva, avand in vedere ca indicele dividendelor este de 8%, astfel investitorii si participantii la tranzactionarile de pe bursa ar putea fi mai linistiti si cu incredere mai multa in BVB in timpul unei perioade mai negative.

Un alt aspect important abordat in timpul conferintei de presa a fost reprezentat de faptul ca se pune un accent foarte mare pe fondul de pensii, iar reprezentantii BVB au semnalat faptul ca odata cu cresterea activitatii pe bursa, fondul de pensii ar putea creste considerabil, intrucat cererea devine mai mare, astfel fondul crescand odata cu cererea. Tot acest ecosistem se poate traduce prin marirea pensiilor pentru cei care s-au retras din campul muncii.

Hidroelectrica

CEO-ul BVB, Ludwig Sobolewski, a insistat asupra importantei listarii companiei de stat la Bursa de Valori, intrucat Romania va beneficia de statutul de piata bursiera emergenta, nu de piata de frontiera cum este in prezent. Asta inseamna ca fondurile de investitii isi vor indrepta atentia catre tara noastra, realizand investitii serioase care ar putea duce cu usurinta la crestere economica, care va putea fi resimtita de romani prin crestere de salarii si scaderi de preturi.
Citeste si:
Cîțu: PNL susține orice proiect al certificatului COVID care crește...
Cîțu: PNL susține orice...

Intr-acelasi timp CEO-ul BVB a aparat si statutul de piata de frontiera a Romaniei. Acesta a dat ca exemplu momentul in care piata din China a intrat in colaps, iar consecintele s-au resimtit la nivel mondial. El a aratat ca Romania a avut foarte putin de pierdut atunci fiind piata de frontiera, in timp ce Bursa de la Varsovia a avut probleme foarte mari fiind piata emergenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.