Guvernul estimeaza ca reducerea TVA la 9% pentru produse agro-alimentare, bauturi nealcoolice, sectorul de restaurante si catering va avea un impact asupra bugetului de 18,25 miliarde lei cumulat pana in 2018.

Astfel, pentru a doua jumatate a acestui an, cand va fi aplicata cota redusa de TVA, impactul asupra bugetului va fi de aproape 2,44 miliarde lei, pentru anul viitor de 5,17 miliarde lei, pentru 2017 de circa 4,78 miliarde lei, iar pentru 2018 de 5,86 miliarde lei.

"Se estimeaza ca obligatiile si incasarile la bugetul general consolidat se vor majora ca urmare a efectelor de multiplicare economica determinate de reducerea TVA, transpuse in cresterea investitiilor si a locurilor de munca. Prin valorificarea de catre sectorul privat a disponibilitatilor banesti rezultate, se vor obtine venituri suplimentare de circa 1 miliard lei in anul 2015 si in jur de 1,8 miliarde lei in perioada 2016-2018", se arata in nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului Fiscal privind reducerea TVA de la 1 iunie.

Totodata, Guvernul se bazeaza pe incasari suplimentare ale ANAF de 5,5 miliarde lei in acest an, din care 3 miliarde lei au fost incasate suplimentar in primul trimestru, diferenta de 2,5 miliarde lei urmand a fi obtinuta pana la sfarsitul primului semestru. Pentru anul urmator, ANAF ar urma sa incaseze venituri suplimentare de 14 miliarde lei, iar in perioada 2017-2019 de 18 miliarde lei, ca un efect cumulat al mai multor masuri si actiuni, scrie MEDIAFAX.

Ca urmare a masurilor aplicate de Fisc in ultima perioada si pe viitor, inclusiv controale cu sanctiuni pentru neemiterea de bonuri fiscale, stimularea conformarii voluntare si a solicitarii de catre consumatori a bonurilor fiscale prin organizarea Loteriei fiscale, Guvernul se asteapta la o reducere a decalajului colectarii TVA fata de media Uniunii Europene cu 5-7 puncte procentuale in acest an, ceea ce va determina un plus de venituri de circa 4,5-6,2 miliarde lei.

Totodata, prin extinderea la nivel national a proiectului destinat prevenirii si combaterii muncii nedeclarate si/sau subdeclarate, se estimeaza venituri in plus in acest an de circa 1 miliard de lei din impozitul pe venit si 1,5 miliarde lei din contributii sociale. Conformarea voluntara privind plata impozitelor ar urma sa urce cu doua puncte procentuale pe an, echivalentul a 3,2 miliarde lei, ajungand la 90% la finele anului 2018. Pentru anul curent, incasarile din impozitul pe profit ar trebui sa fie mai mari cu circa 2 miliarde lei pe acest scenariu.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la bauturi nealcoolice si la servicii de alimentatii publice. El a precizat ca TVA va fi redusa la toate alimentele, fara diferentieri, pentru o aplicare simplificata, dar si la bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica.

Guvernul isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie, de la 24% in prezent, dupa ce in primul trimestru al acestui an incasarile la buget au fost cu 5 miliarde lei mai mari fata de trimestrul similar de anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.