Romania a ajuns la macrostabilitate si indeplineste toate cele cinci criterii de convergenta din Tratatul de la Maastricht, insa nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani.

"In Romania este macrostabilitate, toate cele cinci criterii de la Maastricht sunt indeplinite, din coada am ajuns in frunte. Dar nu ne trebuie euforie. Si suntem iar intr-o stare de paradox: desi avem toate criteriile de la Maastricht indeplinite, nu putem sa vorbim despre trecerea la euro nici peste doi ani. Sprijinim si ideea de adoptare ca ancora, ca punct de catalizare, dar nu putem sa ne aventuram, pentru ca abordarea e riscanta. Toate cele cinci criteria sunt indeplinite, dar trebuie acum sa le pastram", a afirmat Isarescu la seminarul "Economia romaneasca intre macrostabilitate si microtensiuni", organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) la Banca Nationala.

El a punctat ca economia romaneasca este in prezent stabila, insa are probleme la nivel micro, amintind numarul mare de insolvente din ultimii ani. "Problemele micro sunt de fapt cam mari, mari de tot, din timp ce insolventa ajunge sa-ti creeze doar probleme si devine o practica sa inchizi o firma si pe urma sa deschizi in alta parte alta si sa n-ai niciun fel de problema. Pai cand intrau cei care scontau la Banca Nationala in 1880-1890, treceau printr-o camera si li se punea stampila ca n-au falimentat firme, ca si-au platit datoriile la timp, ca sunt inregistrati la Registrul Comertului si respecta toate regulile comerciale si ca sunt onorabili, nu intrau altfel la scont", a atras atentia guvernatorul.

Seful BNR spune ca, in prezent, cu toate ca exista zeci de indicatori financiari, de prudentialitate, exista firme care nu-si platesc datoriile la stat, existand intarzieri generale ale platilor. "Asta cred ca va schimba si comportamentul Ministerului de Finante, ca si el este jucator si trebuie sa respecte regulile, adica nu numai sa aiba pretentia sa fie platit la timp, ci sa plateasca si el la timp", a precizat Isarescu, potrivit MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.