Raportul controalelor facute de catre Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a fost publicat, miercuri seara, dupa ce premierul a cerut acest lucru in sedinta de Guvern, raportul fiind o sinteza a verificarilor facute la banci incepand din 2015, in care nu sunt insa precizate si numele unitatilor bancare la care au fost descoperite probleme, si doar consemnate neregulile depistate si masurile luate.

Raportul, care are 108 pagini si care a fost publicat miercuri seara pe site-ul Ministerului Economiei, prezinta o sinteza a unor controale facute de ANPC incepand cu anul 2015 si pana in luna august a acestui an.

In acest raport nu sunt mentionate si numele bancilor la care au fost descoperite nereguli.

VEZI AICI SINTEZA ACTIUNILOR DE CONTROL IN PERIOADA IANUARIE 2016 – AUGUST 2017Astfel, potrivit raportului, in perioada 27 noiembrie 2015 - 31 martie 2016 au fost facute verificari vizand respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de credit de consum, cu sau fara ipoteca, de catre banci, fiind incheiate 249 de procese-verbale de constatare a contraventiei, cu amenzi in valoare totala de 1.743.000 de lei. Au fost restituite consumatorilor sume in valoare de 1.097.773,31 de lei, 112.161,29 de euro, 361.828,78 de franci elvetieni si 361,13 de dolari, la nivel national fiind instrumentate 10.476 de reclamatii privind bancile, scrie News.ro.

In acest an, au fost facute verificari in perioada 8 mai - 16 iunie, fiind insa verificate institutii financiare nebancare pentru contracte incheiate in perioada februarie - mai. In raport se precizeaza ca au fost verificate 40 de institutii financiare nebancare, au fost date amenzi in valoare totala de 337.000 de lei si dispuse diverse masuri de remediere a problemelor constatate. La nivel national, au fost instrumentate 6.137 de reclamatii.

"La nivelul structurii centrale, au fost incheiate 57 de procese-verbale de constatare a contraven'iei, cu amenzi in valoare totala de 489.000 de lei si au fost restituite consumatorilor sume in valoare de 489.155,73 de lei, 20.082,93 de euro, 13.724,76 de franci elvetieni si 252,23 de dolari", se mai mentioneaza in raport.

De asemenea, in perioada 2016-2017 au fost emise noua ordine prin care s-a dispus incetarea practicilor comerciale incorecte, iar ANPC a inaintat in instanta 46 de actiuni impotriva bancilor, pentru clauze abuzive din contracte.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

In raportul publicat miercuri seara sunt detaliate neregulile depistate la fiecare unitate verificata, precum si masurile luate de ANPC.

Premierul Mihai Tudose a cerut, miercuri in debutul sedintei de Guvern, reprezentantului Ministerului Economiei sa faca publica sinteza activitatilor de control realizata de Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) privind sistemul bancar, sustinand ca "va fi o lectura frumoasa si interesanta pentru toata lumea”.

"O rugaminte mare catre Ministerul Economiei. La mine a ajuns o sinteza a activitatilor de control facuta de ANPC in sistemul bancar. Dat fiind faptul ca ANPC e in coordonarea dumneavoastra, vreau ca acest raport sa fie pe site, public”, a cerut premierul Mihai Tudose in debutul sedintei de Guvern.

Marti, premierul Mihai Tudose a continuat atacul la adresa bancilor, spunand ca el refuza sa isi tina salariul pe card deoarece nu accepta sa dea bancii ”cate doi bani” de fiecare data cand foloseste cardul si a povestit o experienta personala potrivit careia a depus la banca 500 de dolari, iar dupa doi ani a fost sunat de banca pentru a plati 50 de dolari comision, in conditiile in care banii depusi nu mai erau in cont.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

”Am refuzat sa-mi pun leafa pe card ca sa-i dau bancii cate doi bani de cate ori folosesc cardul. Nu vreau sa-i dau. Consider ca nu-i merita”, a spus Mihai Tudose intrebat de ce nu are niciun cont bancar.

El a povestit si o experienta personala cu o banca, potrivit careia a depus intr-un cont 500 de dolari, iar dupa doi ani a fost sunat de banca pentru a plati 50 de dolari comision, in conditiile in care banii depusi nu mai erau in cont.

”Eu am avut niste experiente cu bancile. Am avut un cont in banca cu o suma minora, 500 de dolari, si dupa doi ani m-a sunat banca sa-mi spuna nu doar ca nu mai am am banii, ci ca mai trebuie sa mai dau eu 50 de dolari, ca de fapt comisionul cu care au avut grija de ei, i-au pazit, i-au dus la toaleta noaptea sau le-au dat sa bea apa cand le era sete, a mancat fondul si trebuie sa mai aduc si eu niste bani de acasa. Din momentul asta eu am zis «Iertati-ma, dar Terente era copil pe langa voi! Chiar era baiat bun»”, a povestit Tudose.

Citeste si:
Pescobar, apărat de Maria Constantin în urma controalelor ANPC:...
Pescobar, apărat de Maria...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.