Business 24 Mai 2017 14:27
Analistii financiari trag un semnal de alarma in ceea ce priveste ratele la creditul Prima Casa, despre care spun ca vor creste considerabil in perioada urmatoare.

Programul Prima Casa a inlesnit achizitionarea unei locuinte pentru peste 200.000 de romani, iar anul acesta bancile se asteapta din nou la o cerere mare din partea clientilor. Analistii, insa, avertizeaza ca ratele la aceste credite vor creste constant in perioada urmatoare.

Ce determina cresterea ratelor si cat vor plati in plus cei care au imprumuturi Prima Casa

Beneficiarii creditului Prima Casa pot face imprumut doar in moneda nationala, iar dobanda la aceste credite depinde in mare masura de indicele ROBOR. Dupa ce la finalul anului trecut acesta ajunsese la un prag maxim, in ultimele luni el a crescut constant, determinand in mod automat cresteri ale dobanzilor si ratelor la creditele in lei, asa cum este si Prima Casa.

Ratele la creditele Prima Casa au fost mult timp la un nivel minim istoric, datorita acestui indice, iar valoarea nu poate decat sa creasca de aici incolo, spun analistii. Pentru a intelege mai bine influenta si impactul acestui indice, citeste mai multe despre ce este ROBOR. De acolo vei afla si care este legatura dintre dobanda platita lunar si acest indice atat de important pentru situatia financiara a familiilor cu credite Prima Casa.

ROBOR la 3 luni a atins un nivel maxim – 0,9% - in luna decembrie, apoi a scazut timp de doua luni, insa in prezent se afla tot la 0,9%, iar analistii din cadrul Chartered Financial Analyst se asteapta la cresteri si in perioada urmatoare. Chiar si o majorare a indicelui ROBOR de doar un punct procentual poate duce la o crestere si cu 10 procente a ratelor, iar suma de rambursat la finalul creditului ar putea creste si cu 10.000 de euro.

Chiar si cu cresterile dobanzilor, Prima Casa ramane un program avantajos pentru cei care vor sa-si cumpere o locuinta

Programul Prima Casa se deruleaza deja de 8 ani, inca din 2009. Creditul implica un avans mai mic, de doar 5%, asa ca este de cele mai multe ori preferat de tinerii care isi doresc o locuinta. Prin comparatie cu Prima Casa, acolo unde avansul este de 5 procente din valoarea locuintei, in cazul celorlalte credite ipotecare vorbim despre un avans de 15%.

Citeste si:
Creditul de tip amanet auto - definiție, condiții și avantaje
Creditul de tip amanet auto -...

Creditele Prima Casa sunt doar in lei si au dobanda variabila in functie de indicatorul ROBOR plus o marja fixa pe toata perioada de derulare a imprumutului. Banca poate modifica dobanda pe parcursul contractului doar in functie de fluctuatia indicatorului de referinta, nivelul luat in calcul fiind cel anuntat de Banca Nationala a României in ultima zi a perioadei de referinta pentru perioada urmatoare.

Anul acesta, programul Prima casa va avea alocat un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, iar startul pentru aceste credite s-a dat la jumatatea lunii martie. Suma imprumutata poate fi de cel mult 57.000 de euro pentru achizitionarea unei locuinte vechi si de maximum 66.000 de euro pentru cumpararea unei locuinte noi. In incercarea de a incuraja piata sa se indrepte catre imobile noi, autoritatile au anuntat ca garantia oferita de stat pentru banci este de 40% in cazul caselor vechi si de 60% in cazul celor noi.

Citeste si:
Cumpărături în rate online vs. offline: care este diferența?
Cumpărături în rate online...

Cresterea dobanzilor le-ar putea da de gandit multor romani care planuiau sa cumpere o casa prin acest program, insa acest aspect nu este in masura sa afecteze numarul solicitantilor, pentru ca ramane un progarm avantajos pentru majoritatea tinerilor care isi doresc o locuinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.