Pomicultura poate fi o afacere foarte profitabila, daca alegi fructele cele mai cautate. Este un domeniu care are parte de finantari si le poate aduce antreprenorilor venituri indestulatoare.

Una dintre cele mai profitabile ramuri ale agriculturii, pomicultura, a intrat in vizorul Ministerului Agriculturii, iar cei care vor sa puna pe picioare o afacere in aceasta arie pot accesa fonduri nerambursabile. O livada de cinci hectare de meri si de peri, de pilda, ar putea aduce un profit de aproximativ 50.000 de euro scrie wall-street.ro, iar alte fructe mai putin cultivate pot fi si mai profitabile.

De ce ai nevoie pentru a porni o afacere in pomicultura

Utilajele necesare pentru cultivarea pomilor fructiferi sunt, in mare, aceleasi de care este nevoie si in cultivarea legumelor sau cerealelor. Terenul si tractorul sunt cele mai costisitoare, insa restul investitiilor sunt mici. Un alt utilaj absolut necesar este o astfel de motocositoare, care este, de altfel utila atat antreprenorilor din agricultura, cat si in gospodarii. Dupa cum vezi, motocositoarea este si printre echipamentele relativ ieftine si care pot fi folosite pentru mai multe actiuni, nu doar cele care tin de cultivarea pomilor fructiferi.

Vei mai avea nevoie si de o freza cu palpator, o masina de stropit, echipament de fertilizare, o foarfeca electrica, dar si o remorca pentru transport. Un calcul in linii mari arata ca aceste echipamente, excluzand tractorul, ajung la un pret de circa 5.000 de euro.

Prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, fermierii romani au la dispozitie circa 320 mil. euro pentru pomicultura, iar un proiect poate primi finantare de maximum 1,5 mil. euro.

In ceea ce priveste fondurile europene, cei interesati pot accesa fonduri prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, care dispune de alocare totala pentru pomicultura de 320 de milioane de euro. Selectarea proiectelor care pot beneficia de fonduri se face dupa mai multe criterii. Unul dintre ele este specia pomicola. Sunt prioritare livezile de mar, par, gutui, prun, cires, visin, cais, piersic, nectarin, nuc, migdal, alun, castan, dar si o serie de arbusti fructiferi se arata in Ghidul Solicitantului de fonduri pentru domeniul pomiculturii, iar in ceea ce priveste sumele pe care le poti obtine in functie de dimensiuni, poti gasi informatii pe site-ul PNDR.

Citeste si:
Motivul pentru care nu este bine să mâncăm produse de patiserie...
Motivul pentru care nu este...

Iata ce culturi de pomi si arbusti fructiferi sunt si cele mai profitabile dintre cele pentru care poti primi fonduri europene:

Ciresele se vand si cu 7 euro pe kilogram

Ciresele sunt unele dintre cele mai populare fructe, la mare cautare atat in Romania, cat si peste hotare. Unele soiuri de cirese ajung si la un pret de 7 euro pe kilogram, iar acest lucru se traduce in profituri indestulatoare. Mai mult decat atat, pentru a pune pe picioare o afacere cu o livada de ciresi nu ai nevoie de o investitie mare, iar ei incep sa dea roade in 2-3 ani.

Caisele sunt cautate, iar costurile de productie sunt mici

Caisele sunt si ele foarte cautate, atat pentru consumul ca atare, cat si pentru producerea de dulceturi. Pomii nu sunt neaparat pretentiosi, iar o astfel de livada poate aduce profituri foarte mari. Delicioasele fructe sunt printre cele mai profitabile si datorita costurilor de productie mai mici.

O livada de nuci este profitabila, dar dureaza 4-5 pana la primul rod

Citeste si:
Seceta din Europa crește riscul inflației la alimente. Care sunt...
Seceta din Europa crește...

Livada de nuci este o idee care poate aduce venituri numeroase, dar e nevoie de rabdare. Nucul nu da roade decat dupa 4-5 ani de la plantare, insa e bine de stiut ca este un pom foarte rezistent, care de la an, la an va deveni mai viguros si va avea un rod mai bogat.

Merele sunt printre cele mai populare fructe

Merele sunt foarte populare in tara noastra, si nu numai. Tocmai de aceea culturile de mar sunt si foarte profitabile. Ele aduc profituri atat vandute ca atare pentru consum, cat si dupa procesare, daca alegi sa produci si suc de mere.

Catina, o cultura profitabila care castiga teren de la an la an

Printre arbustii fructiferi eligibili pentru finantare se numara si catina. In ultimii ani micile fructe acrisoare au cunoscut o popularitate fara precedent. Ele sunt consumate datorita beneficiilor lor pentru sanatate, asa ca in afara de consumul lor ca atare, ele pot fi procesate pentru a se fabrica ceaiuri, tincturi si siropuri.

Citeste si:
Câți ucraineni s-au angajat în România după începerea războiului....
Câți ucraineni s-au angajat...

Sursa foto: Dirk Ott/ Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.