Imprumuturile inteligente sunt cele pe care le poti plati la timp, care te ajuta sa iti indeplinesti un anumit obiectiv si cele facute fara aceste greseli.

Ultimul bilant facut de Biroul de Credite si dat publicitatii de BNR arata ca numarul persoanelor fizice cu restante la banci mai mari de 30 de zile a trecut de 600.000. Imprumuturile efectuate fara cunoasterea tuturor conditiilor duc la datorii in lant, care se acumuleaza permanent. Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac romanii cand fac un imprumut si ce ar trebui sa faci pentru a fi protejat de datorii in lant:

Greseala nr. 1 – Imprumutarea fara informarea in prealabil. Ce ar trebui neaparat sa faci inainte sa aplici pentru un credit

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci inainte sa imprumuti orice suma de bani este sa te informezi in legatura cu ofertele pe care le ai la dispozitie. Fiecare banca sau IFN vine cu propriile reguli si oferte, iar cu o simpla cautare pe internet poti descoperi ce ti se potriveste cel mai bine tie.

Priveste, de pilda, conditiile acestui imprumut foarte avantajos, care poate fi luat fara garanti sau garantii si fara costuri ascunse. Poti primi banii in 24 de ore direct acasa, iar simulatorul te ajuta sa vezi exact ce suma poti primi, cat va fi rata, cat vei plati in final (cu dobanda inclusa). Vei avea, practic, toate informatiile necesare pentru a face un imprumut in cunostinta de cauza. Evita sa faci imprumuturi pentru care nu stii exact toate aceste informatii si la banci care nu iti ofera aceste date atat de importante.

Greseala nr. 2 – Apelarea la imprumuturi pentru cheltuieli curente

Nu face credit pentru cheltuieli curente, ci pentru obiective mai importante – cumpararea unei locuinte, a unei masini, renovarea casei, platirea taxelor scolare. Daca alegi sa faci un imprumut pentru lucruri de care te poti lipsi, vei sfarsi prin a plati mult mai mult pentru niste mofturi inutile.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

Un credit este de mare ajutor pentru indeplinirea unor obiective, iar daca nu vrei sa sfarsesti inglodat in datorii, cel mai bine ar fi sa nu abuzezi de el si sa-l folosesti cu inteligenta.

Greseala nr. 3 – Imprumutarea unei sume mai mari decat cea necesara

Strans legat de greseala cu numarul 2 este si un credit mai mare decat ti-ar fi necesar. Daca pentru scopului tau ai nevoie de o anumita suma de bani, nu imprumuta mai mult doar pentru ca ti se da aceasta posibilitate. Banii vor fi risipiti pe lucruri nefolositoare, iar tu vei plati dobanda pentru ei, noteaza publicatia The Mirror intr-un articol dedicat erorilor care duc la datorii nesfarsite.

Greseala nr. 4 – Aceleasi obiceiuri de consum ca inainte de a lua imprumutul

Odata ce ai facut un imprumut, inseamna in mod automat ca vei avea de platit rate in perioada urmatoare. Asta se traduce, desigur, in micsorarea cheltuielilor pe care le faci in mod curent si renuntarea la unele dintre aceste cheltuieli, scriu specialistii de la bankrate.com.

Citeste si:
Cum gestionezi datoriile afacerii tale într-un mod inteligent
Cum gestionezi datoriile...

Daca vrei sa nu fii restantier, sa nu platesti penalizari si sa fii la zi cu platile, trebuie sa iti analizezi obiceiurile de cumparaturi si sa te asiguri ca ai banii pentru rata. Ideal ar fi ca de fiecare data cand iei salariul sa pui deoparte banii pentru rata, pentru a avea garantia ca vei plati la timp.

Tu ai facut vreodata aceste greseli? Cum crezi ca te poti proteja cu adevarat de datorii?

Sursa foto: Firdaus Zulkefili/Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.