Inainte sa te hotarasti daca vrei sa stai cu chirie sau sa-ti cumperi propria locuinta, trebuie sa iei in calcul aceste aspecte.

Romania este tara cu cei mai multi proprietari de locuinte din UE, noteaza Agerpres, citand Eurostat. Chiar daca la noi in tara pare normal cumpararea unei case, multi tineri prefera chiria in locul unui credit imobiliar. Avantaje exista de ambele parti, iar decizia cea mai buna pentru tine este cea care raspunde celor mai multe dintre nevoile tale. Iata care sunt avantajele si dezavantajele fiecareia dintre aceste doua variante:

De ce e de preferat sa stai in propria casa si ce neplaceri pot aparea?

Majoritatea romanilor nu isi permit sa-si cumpere o locuinta cu banii jos, asa ca cele mai multe case sunt achizitionate prin credit imobiliar. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te informezi foarte bine, sa citesti cu mare atentie contractul cu banca si sa vezi cat mai multe locuinte. Gandeste-te si la cum va fluctua valoarea casei respective in timp si la cat mai ai de investit in ea dupa ce o cumperi.

Ai, insa, si varianta achizitionarii unui apartament intr-o cladire noua, cu toate facilitatile necesare in interiorul complexului. Este cazul acestor apartamente cu 3 camere, in care, asa cum poti vedea, nu mai este nevoie sa mai investesti nimic si care nu isi vor pierde din valoare in urmatorii ani, pentru ca vorbim despre constructii noi.

Desigur, avantajele sunt unele de necontestat. Ai o casa a ta, poti investi in ea si in confortul tau, nu trebuie sa-ti faci griji ca vei fi evacuat. Programul Prima Casa a adus si mai multe avantaje celor care vor sa-si achizitioneze casa prin credit imobiliar – avansul este mult mai mic fata de alte credite imobiliare, doar 5%.

Un imprumut pentru o casa presupune totusi si o responsabilitate mare si de cele mai multe ori se intinde pe 20-30 de ani, timp in care trebuie sa platesti lunar rata. Durata poate parea, intr-adevar, restrictiva si poate parea un angajament pentru o perioada prea lunga. Daca iei in calcul un credit bancar pentru a-ti cumpara locuinta, trebuie sa tii cont de faptul ca in acesti ani se pot intampla o multime de lucruri – iti poti schimba cariera, salariul tau poate suferi modificari, pretul pe care l-ai dat pe locuinta poate sa se micsoreze de cateva ori, insa tu sa platesti in continuare rata pentru pretul de la vremea in care l-ai cumparat.

Citeste si:
Emily Burghelea, cu soț milionar și stă în chirie. De ce au luat...
Emily Burghelea, cu soț...

Chiria este o varianta potrivita pentru anumite persoane. Argumentele pentru a lua decizia cea mai buna

Acum, pentru ca ai vazut care sunt avantajele si dezavantajele cumpararii unei locuinte, e cazul sa cantaresti bine daca varianta chiriei este potrivita pentru tine. Problema celor mai multi chiriasi de la noi din tara este legata de faptul ca legea nu ii protejeaza prea mult. Chiriasii nu au siguranta ca proprietarul lor nu va dori sa vanda casa respectiva in curand, asa ca trebuie sa isi asume acest risc. Un alt dezavantaj este faptul ca de multe ori chiria este egala cu rata la banca, insa, in final, nu ramai cu proprietatea.

Exista, desigur, si avantaje. Unul dintre ele este faptul ca iti poti schimba locuinta oricand. Stim cu totii ca nu poti sa dai un verdict cu privire la o casa, daca nu locuiesti in ea ceva timp. Daca in cazul locuintei cumparate nu te poti razgandi prea usor atunci cand iti dai sema ca ea nu este chiar perfecta, atunci cand locuiesti cu chirie poti oricand sa cauti un apartament mai aproape de jobul tau, mai spatios sau pur si simplu mai frumos.

Citeste si:
Transformarea apartamentului tău: importanța designului interior și...
Transformarea apartamentului...

Tu ce parere ai? Ce varianta este mai avantajoasa?

Sursa foto: pikselstock/ Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.