Ministerul Finantelor intentioneaza sa imprumute de la banci cel putin 4,3 miliarde lei in luna septembrie prin licitatiile obisnuite de titluri de stat, fara a lua in calcul licitatiile suplimentare, calendarul fiind similar cu cel anuntat initial pentru luna august, potrivit Raiffeisen Bank.

Ministerul Finantelor nu a publicat inca prospectul de emisiuni pentru luna septembrie, dar Raiffeisen Bank, a una dintre cele mai mari banci de pe piata dupa active, a anuntat ca ministerul a programat emisiuni de certificate de trezorerie in valoare de 1,5 miliarde lei si emisiuni de obligatiuni benchmark de 2,8 miliarde lei, cu scadente cuprinse intre 2 ani si jumatate si 11 ani.

"Tinta de emisiuni stabilita pentru septembrie si scadenta medie reziduala a emisiunilor (3,9 ani) nu sunt departe de cele planificate initial pentru august (4 miliarde lei, respectiv 4 ani). Totusi, cererea puternica de la investitori au permis Ministerului Finantelor sa imprumute mai mult decat si-a planificat", se arata intr-un raport al Raiffeisen trimis miercuri investitorilor.

Statul si-a propus pentru august sa imprumute 4,435 miliarde lei de la bancile locale, din care 1,1 miliarde lei prin certificate de trezorerie si 3,335 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni, insa valoarea totala imprumutata a fost de 4,8 miliarde lei.

Fata de lunile precedente, Finantele au crescut si maturitatea medie in august, de 5,1 ani, fiind cea mai mare valoare din ultimul an si jumatate.

In iulie, ministerul si-a propus sa atraga de la bancile locale 3,5 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie, sub nivelul din iunie, de 3,76 miliarde lei.

Insa dobanzile in scadere au impins Ministerul Finantelor sa imprumute o suma de 3,7 miliarde lei in iulie, recurgand la mai multe licitatii suplimentare.

In primul semestru al anului, statul a imprumutat 26 miliarde lei (5,8 miliarde euro) de pe piata interna si 2,25 miliarde euro de pe pietele internationale, reprezentand circa jumatate din nevoia bruta de finantare pentru intreg anul.

Pentru 2016, programul de imprumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni pe piata interna.

Citeste si:
Fiica Oanei Roman începe școala. Ce decizie a luat vedeta: „Din 11...
Fiica Oanei Roman începe...

Totodata, vizeaza sa atraga 3 miliarde euro de pe pietele internationale, suma din care 2,25 miliarde euro sunt deja imprumutate. MFP a atras in februarie 1,25 miliarde euro de pe pietele financiare externe, urmand inca o sesiune de 1 miliard euro in mai.

Guvernul are o tinta de deficit bugetar de 2,8% din produsul intern brut (PIB) pe cash si de 2,95% din PIB dupa standardul european ESA pentru intregul an, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.