O zi libera in plus, in weekend, ar aduce beneficii tuturor, afirma mai multi analisti. In plus, ar face ca impactul oamenilor asupra mediului inconjurator sa fie mult mai mic, intarind si economia.

Pentru cei mai multi dintre noi, o zi libera in plus ar insemna mai mult timp de petrecut cu familia si prietenii, mai mult timp pentru a explora lumea in care traim, mai mult timp pentru relaxare, departe de presiunile vietii de angajat sau ale celui aflat pe piata muncii.

Cum ar fi ca, in loc de o mini-vacanta, asa cum ne luam o data sau de mai multe ori pe an, sa beneficiem de asa ceva saptamana de saptamana? Nu e doar o idee frumoasa, e complet fezabila, spun analistii citati de The Independent.

O reducere a orelor de munca se afla in stransa legatura cu costurile mai mici la energie electrica, spun economistii David Rosnick si Mark Weisbrot. Daca americanii, de exemplu, ar adopta ziua de munca practicata in Europa, si-ar reduce costurile energiei electrice cu 20%, la fel si emisiile de carbon.

Intr-o vreme in care trebuie sa ne micsoram mult emisiile de carbon, instituirea unui weekend de trei zile ar fi cea mai simpla si mai eleganta cale de a face economia mai prietenoasa cu mediul.

O saptamana de munca mai scurta ar insemna si un trafic mai lejer, fara ambuteiaje.

Exista precedent, cu rezultate pozitive, verificabile

Acest lucru s-a intamplat in trecut, in 2007, cand statul american Utah a redefinit saptamana de munca pentru angajatii de stat, facand ca lunea si joia acestia sa aiba un program mai lung de munca, astfel incat vinerea sa nu mai fie zi de job. In primele 10 luni, statul a economisit 1,8 milioane de dolari din costurile energiei electrice.

Concret, mai putine zile de munca au insemnat mai putine becuri aprinse, mai putin aer conditionat consumat, mai putine calculatoare si alte aparate conectate la priza. Iar toate acestea fara a fi reduse orele totale de munca.

Faptul ca angajatii au stat acasa vinerea a insemnat si mai putine gaze cu efect de sera emise. Practic, s-a facut o "economie" de 12.000 de tone de dioxid de carbon pe an, relateaza Ziare.com.

Citeste si:
Ultimul weekend de Străzi deschise în Capitală. Programul...
Ultimul weekend de Străzi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.