60% din rezerva de aur a Romaniei este depozitata la Londra, de mai bine de 15 ani.

BREXIT-ul nu influenteaza astfel in niciun fel, strategia de protectie a rezervei de aur, spun oficialii BNR. Marea Britanie a fost aleasa de Romania si de alte state europene tocmai pentru ca proprietatea este cel mai bine protejata, datorita legilor britanice, relateaza Digi24.ro.

Romania era, anul trecut, cea mai bine cotata in randul statelor est-europene, in clasamentul tarilor cu cele mai mari rezerve de aur. Pe langa Marea Britanie, rezervele de aur ale tarilor mai sunt pastrate in Elvetia si in Statele Unite.

„Aurul se foloseste in situatii de criza extrema, in momentele in care nu mai ai acces la finantare internationala, ai o criza de balante de plati, nu ai rezerve internationale de valuta, situatii peste care Romania a trecut de ceva mai multa vreme. Cand increderea in bani, in economii nationale scade, creste pretul aurului si atunci iti echilibrezi rezervele tale. Volatilitatile economice prin care trece in acest moment Marea Britanie si care sunt naturale dupa decizia luata in ultimele zile, dupa decizia nefericita, nu vor afecta nici pretul aurului, nici siguranta aurului nostru la Londra, vor afecta mai curand probabil averile britanicilor, economiile britanicilor si starea economiei britanice”, spune Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.